Start website katholiekleven.nl

donderdag 26/5/2016

Nadat in januari de eerste video’s op YouTube werden gepubliceerd en een Facebookpagina werd ingericht, gaat op vrijdag 27 mei de website www.katholiekleven.nl online. Katholiekleven.nl is het videokanaal van de Nederlandse bisschoppen. Daphne van Roosendaal is projectcoördinator van katholiekleven.nl en onderhoudt het contact met de bisdommen. Zij is communicatiemedewerker voor de bisdommen Breda en Rotterdam. Een interview.

We hebben na januari nog even moeten wachten op de site…
Dat klopt. De website gaat online vier maanden nadat de eerste filmpjes op YouTube verschenen. De bisschoppen was toegezegd dat het project in januari zou starten, omdat toen officieel een einde kwam aan Omroep RKK. De website was  nog niet klaar, de eerste filmpjes waren al wel gemaakt. Bovendien was 24 januari een mooie startdatum. Het is de feestdag van de heilige Franciscus van Sales, de patroonheilige van de katholieke journalistiek. Er was veel interesse van de media en mensen hebben die eerste dagen meteen flink naar de filmpjes gekeken. Daarna zakten de ‘kijkcijfers’ wat terug. De website kan daar nu weer een goede impuls aan geven.

Op welke manier gaat de website een impuls geven?
Doordat alle filmpjes overzichtelijk bij elkaar staan. Ze zijn ingedeeld in verschillende rubrieken en je kunt makkelijk van het ene filmpje naar het andere bladeren. Ook zijn de video’s voorzien van korte beschrijvingen. Nu de website online is, kan ook echt reclame worden gemaakt voor ‘www.katholiekleven.nl’. Via de bisdommen wordt de komende maanden een papieren nieuwsbrief verspreid. Met de nieuwe website is er nu een makkelijk adres waar mensen naartoe kunnen om te zien wat er aan nieuws is. Het mag dus vaste prik worden om regelmatig de site te bezoeken. Via de site kun je je bovendien abonneren op een digitale nieuwsbrief. Je ontvangt dan elke maand een mail met de nieuwste items. Je kunt katholiekleven.nl natuurlijk ook volgen op YouTube en Facebook.

Nu de website online is, kan ook echt reclame worden gemaakt voor: www.katholiekleven.nl.

Wat is er inmiddels aan video’s te zien?
Katholiekleven.nl heeft nu ruim 450 volgers op YouTube en iets meer dan 700 volgers op Facebook. Er zijn nu 40 filmpjes geplaatst. De filmpjes worden gemaakt in diverse rubrieken, zoals ‘De Boodschap’. Daarin wordt wekelijks een video geplaatst over de Evangelielezing van de zondag. ‘Ik Geloof’ is een rubriek met korte geloofsportretten. Via de perschefs van de bisdommen heeft katholiekleven.nl mensen gesproken met een mooi geloofsverhaal en die op een bijzondere manier hun geloof actief vormgeven. Daarnaast is gefilmd op de VNB-dag in januari en op de Inspiratiedag van Kansfonds in april. Zo zijn we nog veel meer bijzondere mensen en geloofsverhalen op het spoor gekomen. Die brengen we in de loop van het jaar in beeld. Globaal wordt om de week een nieuw filmpje geüpload.

Heel recent zijn we de nieuwe rubriek ‘Bij De Dag’ gestart. De naam is een knipoog naar het ‘aggiornamento’ van het Tweede Vaticaans Concilie. Letterlijk vertaald betekent ‘aggiornamento’: bij de dag brengen. ‘Bij De Dag’ is een actualiteitenrubriek op maat voor katholiekleven.nl. Als kleinschalig initiatief kunnen we niet het ‘bovenop’ het nieuws zitten. Maar we kunnen wel insteken op de achtergronden, nét voor of na het nieuws gaan zitten en een eigen geluid laten horen. Denk aan het afscheid en de start van Mgr. Hurkmans en Mgr. De Korte in het bisdom ’s-Hertogenbosch. Katholiekleven.nl interviewde hen daags voor de installatie. ’s Nachts ging het filmpje online en het werd goed bekeken.

BijDeDag_bisschoppenDenBosch_890

‘Bij De Dag’ is de actualiteitenrubriek van katholiekleven.nl.

Wat staat er nog meer op de website?
Katholiekleven.nl is multimediaal. De website plaatst ook foto’s in een mooie slider met citaten van paus Franciscus over het heilig jaar van de barmhartigheid. Daarnaast is er een fotorubriek ‘De Werken Van’. Een fotograaf maakt daarin reportages over mensen uit de verschillende bisdommen die hun geloof actief vormgeven door naastenliefde en werken van barmhartigheid.

In dit eerste jaar van katholiekleven.nl is het thema barmhartigheid heel belangrijk in de programmering. Katholiekleven.nl start in het heilig jaar van de barmhartigheid. Met boodschappen van geloof, hoop en liefde willen we de naaste worden van mensen die we onderweg tegenkomen. Binnenkort start nog een nieuwe rubriek: ‘De Documentaire’. De eerste documentaire gaat over barmhartigheid. In vier à vijf filmpjes geven we antwoord op de vraag wat barmhartigheid is: Wat zegt de praktijk? Wat zegt de wetenschap? Wat zegt de Kerk? Wat zegt de man/vrouw op de straat?

Wie werken er mee aan katholiekleven.nl?
Voor de video’s wordt samengewerkt met professionele camjo’ers. ‘Camjo’ is de afkorting voor ‘camera-journalistiek’. Ook de fotograaf is een professional. In de toekomst hopen we de groep medewerkers uit te breiden door bijvoorbeeld jongeren op te leiden tot semi-professional. Met de beschikbare mensen en middelen zetten we stap voor stap. Naast de projectcoördinator met een aanstelling voor een dag in de week, is er een kleine redactie en er wordt samengewerkt met de perschefs van de bisdommen.

De redactie hoopt dat veel mensen willen meewerken aan katholiekleven.nl. Dat kan al door een bericht te liken en te delen op Facebook. Het kan ook door een gift. De redactie wil ruimte geven voor betrokkenheid. Daarom was er op 7 mei een ‘meet & greet’ met Facebookvolgers van katholiekleven.nl en konden bijvoorbeeld voorafgaand aan de opnames voor de documentaire over barmhartigheid volgers via Facebook vragen doorgeven voor de experts die werden geïnterviewd.

Meewerken aan katholiekleven.nl kan al door een bericht te liken en te delen op Facebook.

Meer nieuws: