FOTOVERSLAG Reliek Bernadette in Nederlandse Lourdesgrot

door: Redactie

23 april 2024

foto’s door: Ramon Mangold

FOTOVERSLAG Reliek Bernadette in Nederlandse Lourdesgrot

Op maandag 22 april kwam de schrijn met de reliek van de heilige Bernadette aan in Sint Willebrord (bisdom Breda). Daar bevindt zich een oude Lourdesgrot. Ramon Mangold maakte deze fotoserie.

Bernadette Soubirous zag als 14-jarig meisje in 1858 in de grot van Massabielle bij Lourdes achttien keer een verschijning van een ‘mooie dame’. De Kerk bepaalde later dat het niet anders kan dan dat zij Maria moet hebben gezien. Daarna zijn in vele landen Lourdesgrotten gebouwd voor de verering van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes.

Al in 1885 werd in Sint Willebrord een eerste Lourdesgrot gebouwd. Maar deze raakte in verval en er kwam een nieuwe Lourdesgrot. Deze tweede Lourdesgrot in Sint Willebrord is nu inmiddels bijna honderd jaar oud. Voor de bouw van die tweede Lourdesgrot in Sint Willebrord reisde de pastoor van de parochie in de winter van 1925-1926 naar Lourdes om ter plekke tekeningen van de grot te maken.

Toen de grot klaar was in 1926, reisde de pastoor nogmaals naar Lourdes, waar hij eigenhandig een brok steen uit de rots van de echte rots hakte. Deze is in de grot in Sint Willebrord gemetseld. In augustus van dat jaar werd de grot ingezegend. De pastoor zelf plaatste het zware Mariabeeld in de daarvoor bestemde nis.

Op maandag 22 april kwam de reliekschrijn vanuit Hulst (H. Willibrordusbasiliek) aan in Sint Willebrord. Na de plechtige ontvangst van de reliekschrijn was er om 11.00 uur een eucharistieviering in de kerk. In de middag werd bij de Lourdesgrot de rozenkrans gebeden. In de vroege avond was er een lichtprocessie van de Lourdesgrot naar de kerk.

De Lourdesgrot in Sint Willebrord is gebouwd naast de H. Willibrorduskerk, Pastoor Bastiaansensingel 32, Sint Willebrord.

De reliekschrijn reist in het bisdom Breda verder via Bergen op Zoom (Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk) naar Breda (H. Michaelkerk). Daarna is de reliek van 25 t/m 28 april in de Sint Jan in ’s-Hertogenbosch. Het is de laatste etappe van de rondreis van de reliek van de heilige Bernadette door Nederland.

De relieken worden verwelkomd in de zeven bisdommen:

  • Bisdom Roermond: 1 t/m 4 april
  • Bisdom Haarlem-Amsterdam: 4 t/m 9 april
  • Bisdom Rotterdam: 9 t/m 13 april
  • Bisdom Groningen-Leeuwarden: 13 t/m 16 april
  • Aartsbisdom Utrecht: 16 t/m 20 april
  • Bisdom Breda: 20 t/m 25 april
  • Bisdom ‘s-Hertogenbosch: 25 t/m 28 april

Zie voor het hele programma de Nederlandstalige website van Lourdes

Download via katholiekleven.nl enkele foto’s voor parochiebladen en websites

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven