Heer, leer ons bidden #7

gast: Arjen Bultsma & Samuel Goyvaerts

26 juni 2023

podcast door: Mirjam Spruit & Daphne van Roosendaal

In het slot van dit seizoen van ‘Weg van de liturgie’ vertellen Samuel Goyvaerts en Arjen Bultsma over zegeningen en met name liturgische zegeningen. Voorop staat dat zegeningen dicht bij het dagelijkse leven staan. Arjen en Samuel noemen onder meer over het zegenen van huizen en van huisdieren. Arjen: “Ook je hond kun je laten zegenen. Juist vanuit dat goede dat een huisdier kan zijn voor mensen. En het betekent ook een commitment om goed voor je hond goed te zorgen. Dus de zegen over een huisdier kan heel betekenisvol zijn.”

In deze laatste aflevering van onze podcastserie over bidden vertellen Samuel Goyvaerts en Arjen Bultsma hierin over zegeningen en met name liturgische zegeningen.

Wie het zegengebed kan uitspreken verschilt van situatie tot situatie, vertellen ze. Arjen: “Elke gemeenschap heeft als het ware een soort van leider. Als een gezin op reis gaat, ligt het voor de hand dat de moeder of de vader de zegen uitspreken, want zij zijn het hoofd van het gezin. Wanneer je als geloofsgemeenschap bij elkaar bent, bijvoorbeeld als parochie, ligt het voor de hand dat of de pastoor of een lid van het pastoraal team die zegen uitspreekt.”

“De zegeningen in het liturgisch boek van de zegeningen hebben eigenlijk altijd een vaste structuur”, legt Samuel uit. Zo is er bijvoorbeeld altijd een korte Schriftlezing. Arjen en Samuel bespreken als voorbeeld de zegen van volwassenen die ziek zijn. Daarbij benadrukken ze de aandacht voor de concrete persoon binnen het grotere geheel. “De Kerk heeft altijd de neiging om ook de situaties van andere mensen erbij te betrekken”, zegt Arjen. “Je bent bij elkaar in deze concrete situatie, maar er is meer, er zijn ook andere zieken.”

“Als er situaties zijn die heel moeilijk zijn of verdrietig, dan helpt de zegen ook om toch woorden te kunnen geven. Om als het ware op een zinvolle manier iets te doen en tot uitdrukking te brengen. Zoals overigens ook in momenten van grote vreugde de zegen kan helpen om daar samen een uitdrukking aan te geven die verder gaat dan alleen de ballonnen of een ooievaar in de tuin. Die zijn natuurlijk ook leuk. Maar er is meer mogelijk. In alle aspecten van het leven kun je juist door de zegening God daarbij betrekken, wetend dat Hij al betrokken is.”

Bidden kun je leren ook vooral door het te doen. Dus we vragen in deze podcast ook: Bidden, hoe doe jij dat? Daarover vertelt in deze aflevering Maudy (23). Ze studeert in Nijmegen, is actief bij Jong Bisdom Den Bosch en is misdienaar en lid van een koor in haar thuisparochie.

Zuster Angela Holleboom is abdis van de clarissen in Megen. Haar leven en dat van haar medezusters bestaat uit gebed. Aan het eind van deze aflevering hoor je haar tip 7 van 7 over bidden. Deze tip gaat over zegenen.

Shownotes uit deze podcast

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven