Infographic Gesprek in de Geest

door: Redactie

25 april 2024

Video: Synod.va & Katholiekleven.nl

In februari werden mensen in de Katholieke Kerk uitgenodigd om in gesprek te gaan over de vraag: Hoe kunnen we een meer synodale en missionaire Kerk zijn? Hiervoor verscheen een landelijke handreiking. Twee maanden later zijn er vele gesprekken geweest.

Deelnemers aan synodale gesprekken deden ervaring op met het “Gesprek in de Geest”. De landelijke uitnodiging (februari 2024) gaf daar al uitleg over. Nu is er ook deze infographic.

De infographic helpt iedereen die vanuit de positieve ervaring van het synodale gesprek verder wil met deze gespreksvorm. Bijvoorbeeld in het kader van de missionaire parochie.

“Synodaliteit is de (her)ontdekking dat wij allen de Kerk zijn, geroepen en gezonden”, aldus de Landelijke Werkgroep Synodaliteit die de landelijke handreiking samenstelde.

Synodaliteit vraagt een bijzonder soort gesprek: “Het draait niet om discussie, lobbyen of elkaar overtuigen. Wel om open en ontvankelijk luisteren naar wat de Geest op dit moment tegen de Kerk zegt.”

De vraag “Hoe kunnen we een meer synodale en missionaire Kerk zijn?” werd voorgelegd vanwege de tweede fase voor de Bisschoppensynode over synodaliteit. Gespreksverslagen konden tot 15 april 2024 werden ingezonden, voor het verslag in mei 2024 van de bisschoppenconferentie aan het synodesecretariaat in Rome.

De landelijke handreiking vroeg met name om in gesprek te gaan over de thema’s:

  1. Verdieping van ons gedoopt-zijn als basis voor ons Kerk-zijn
  2. Vorming in een missionaire Kerk
  3. Deelname aan een verwelkomende Kerk
  4. Vrouwen in het leven en de zending van de Kerk

Naast deze infographic zijn ook twee video’s beschikbaar die een indruk geven van het synodaal gesprek. Aanvullend materiaal is te vinden op de websites van Luisterend op Weg en Rooms-Katholieke Kerk Nederland.

Glas-in-loodraam Sint Pieter. (Foto: Ramon Mangold)

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven