Wat betekent Maria voor jou? Vijf vragen #4

gast:zuster Maria Nadiya Beznadiynych

15 juli 2023

podcast door: Daphne van Roosendaal

Deze zomer vinden de Wereldjongerendagen (WJD) plaats in Lissabon met als thema: Maria stond op en ging met spoed (Lucas 1, 39). In de aanloop naar de WJD gaat katholiekleven.nl in gesprek met een aantal bijzondere gasten over de vraag: Wat betekent Maria voor jou? In deze aflevering is zuster Maria Nadiya Beznadiynych te gast.

Zuster Nadiya is lid van “de blauwe zusters”. Alle zusters in de congregatie zijn vernoemd naar Maria. Wat betekent dat voor zuster Nadiya? Wie is Maria voor haar en wat zijn de momenten waarop ze denkt: Hier moet ik echt even terug naar Maria. Wat zou Maria doen?

Zuster Maria Nadiya is lid van de Dienaressen van de Heer en van de Maagd van Matará (SSVM), ook wel bekend als “de blauwe zusters”. Alle zusters in de congregatie zijn vernoemd naar Maria. Wat betekent dat voor zuster Nadiya? Wie is Maria voor haar en hoe mooi vindt zij het thema van deze WJD?

Zuster Nadiya vertelt over de tijd dat ze nog geen zuster was en hoe ze toen Maria beter leerde kennen door de film The Passion of the Christ. “Als katholiek die opgroeide in de Verenigde Staten had ik Maria altijd als bijzonder gezien, maar ik kon haar niet helemaal begrijpen en ik kon haar ook niet echt als moeder zien. De film The Passion is supermooi gemaakt door Mel Gibson. Het gaat natuurlijk om Christus. Maar het leed van Maria was wat me vooral ook raakte. In de film zie je hoe zij naast het kruis stond. En op dat moment besefte ik waarom ze zo groot was en ik besefte ook: ze is mijn moeder. Niet alleen omdat ik lid van de Kerk ben, maar ook omdat zij voor mij heeft geleden naast het kruis van haar Zoon.”

“Maria is onze weg naar Christus, want zij is de weg waarop Christus naar de aarde is gekomen”, vertelt ze en ze legt uit wat dit voor haar betekent. Wat zijn de momenten in haar dagelijks leven waarop ze denkt: Hier moet ik echt even terug naar Maria. Wat zou Maria doen?

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven