Paus podcast: Roepingenzondag 2024

gast: rector Lambert Hendriks

15 april 2024

podcast door: Jan Peeters

Paus Franciscus schrijft in zijn boodschap voor Roepingenzondag onder meer over gebed en over de voorbereiding op het Heilig Jaar 2025: pelgrims van hoop. “We zijn pelgrims omdat we geroepen zijn: geroepen om te houden van God en van elkaar”, aldus de paus. “We gaan op reis om de liefde van God te ontdekken en tegelijkertijd onszelf te ontdekken […], gevoed door onze relaties met anderen.”

Op 21 april viert de Kerk Roepingenzondag. In deze podcast is rector Lambert Hendriks van Rolduc te gast (seminarie bisdom Roermond). Hij vertelt wat roeping is en hoe je je roeping kunt ontdekken. Dat doet hij aan de hand van de boodschap van de paus.

De boodschap van de paus gaat over de roeping tot het priesterschap en het religieuze leven. Ook de roeping tot het huwelijk komt erin ter sprake. Om te ontdekken waartoe God je roept, is het belangrijk om met Hem in gesprek te gaan in het gebed. “Bidden is je openstellen voor wat God jou te zeggen heeft”, zegt rector Lambert Hendriks hierover in deze podcast.

“Een persoonlijke relatie met God is een voorwaarde om zijn roepstem te horen. Als de Kerk en geloof een heel oppervlakkige rol in je leven spelen, zal die roepstem van God ondergaan in allerlei andere bezigheden die je hebt. Maar als het voor jou belangrijk is wat God met jouw leven wil, kun je ontdekken wat jouw bestemming is.”

“Die ‘roepstem’ is niet echt een stem die je hoort en die je op zou kunnen nemen om dan nog eens terug te luisteren”, legt hij uit. “God spreekt in het hart. Om zijn roepstem te kunnen horen, moet je stil zijn. Juist in de stilte kun je God horen. Het stil maken is vandaag de dag een hele opgave. Tegelijkertijd weet ik van veel mensen dat ze heel erg geraakt zijn als ze die stap zetten en zich er dan opeens van bewust worden: die stilte is geen leegte, maar die stilte biedt de kans om te merken wat ik met mijn leven moet. Dat is wat wij de roepstem van God noemen, omdat we ervan overtuigd zijn dat de Heilige Geest op die manier te werk gaat.”

“Wat ik jongeren aanraad die overwegen om in de wereld priester te zijn of die in een klooster in willen treden, is: durf die stap te zetten om te luisteren naar wat God met jouw leven voorheeft. Je zult inderdaad iets gaan merken in je hart, ervaren dat God daar spreekt. En van dan af kun je heel praktisch je weg gaan zoeken, bijvoorbeeld naar een priesteropleiding of een klooster.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven