Katholiekleven.nl en podcast pilot

zaterdag 2/9/2017

Ineens waren ze er, de artikelen over podcasts. Terwijl katholiekleven.nl een podcast pilot voorbereidt, kopte Weekblad Elsevier in juli: “Pionieren met de podcast”. En dagblad Trouw gaf lezers tips voor podcasts om in de zomer te luisteren. Zo maar een greep uit wat er langskwam en door enkele bekenden aan de redactie werd toegestuurd.

Podcasts roepen heel wat vragen op. Allereerst naar de techniek. Want wat is het? Een podcast is radio die je via internet kunt luisteren, of die je kunt downloaden op het moment dat je wifi-verbinding hebt om later af te spelen. Website podcastluisteren.nl zegt het als volgt: “Een podcast is een mp3-audiobestand dat je streaming luistert of per aflevering downloadt. Door te downloaden kun je de podcast op elk gewenst moment afspelen, zonder internet en zonder verstoring.”

“Maar was de podcast jaren geleden niet al geflopt?” vraagt podcastluisteren.nl op de pagina ‘hier voor de eerste keer?’ Op die pagina wordt de nieuwe, mogelijk onkundige bezoeker vriendelijk te woord gestaan. “Het is een veronderstelling die, als het om Nederland gaat, helaas een kern van waarheid bevat. Toch is er hoop voor liefhebbers van de podcast. Het aanbod Nederlandstalige podcasts groeit met de dag!”

In Nederland ontdekken klassieke radiomakers dat ze ook via internet kunnen uitzenden. En er komen nieuwe spelers op de markt. Elsevier vermeldt dat in de VS de New York Times (2016) en The Wall Street Journal (2015) hun redacties uitbreidden met een podcast-team. In de VS is de podcast al ruim tien jaar zeer populair.

De ontwikkelingen rond podcasts zijn interessant voor katholiekleven.nl. Katholiekleven.nl maakt nu video’s, fotoseries en nieuwsberichten. Radio ontbreekt nog. Dat voelt soms als een gemis als er interessante onderwerpen en activiteiten zijn, die zich helaas minder goed lenen voor video. Denk aan een ontmoetingsdag met lezingen en workshops. Een video kan de spreker in beeld brengen, het publiek, de ruimte. Maar daar houdt het een beetje mee op. Het beeld voegt weinig toe aan de inhoud en zal een kijker niet lang kunnen boeien. Een podcast kan dan uitkomst bieden. Ook is video het meest bewerkelijk en tijdsintensief om te maken en dus het meest kostbaar. En hoewel ook het maken van een podcast of een webtekst tijd vraagt, zijn die in de regel sneller klaar dan een video.

Video, radio, foto en tekst hebben elk hun sterke kant. Een webtekst die informeert dat een grote menigte met paus Franciscus het 100-jarig jubileum van de verschijningen in Fatima vierde, heeft niet hetzelfde effect als wanneer je op video de biddende mensen ziet, in het schemerduister met hun opflakkerende kaarsjes. Dat is de kracht van video. Maar voor radio pleit weer dat je je beter kunt concentreren op wat je hoort. Als je hersens (video)beelden moeten verwerken, kun je eigenlijk nog maar met een half oor luisteren.

Zal er bij mensen ook behoefte zijn aan een podcast van katholiekleven.nl? De tijd zal het leren. Het zal afhangen van de kwaliteit van de podcast en ook van verdere ontwikkelingen.

Het hangt ook af van de luisteraar. Een podcast luisteren vraagt volledige aandacht. Is dat niet meer van deze tijd, zo vol met korte boodschappen en snelle media? Of is het iets waaraan juist behoefte is, juist omdat nieuws tegenwoordig in een zo hoog tempo wordt gebracht dat het ten koste gaat van een stuk diepgang? Dan kan een podcast voorbij het snelle nieuws en alle prikkels van de dag een luisterervaring geven, die je inzicht geeft en rijker maakt. En dat past bij uitstek in de katholieke geloofstraditie.

Tijdens de meet & greet van katholiekleven.nl op 16 september gaat de redactie in gesprek met Facebookvolgers over de podcast pilot.

Katholiekleven.nl/DvR

Meer lezen?

Podcast: een gids voor beginners (en kenners) (Weekblad Elsevier)
Blijven wachten op een doorbraak van de podcast (NRC)
BNR lanceert Het BNR Expert Podcast Netwerk (BNR)

2017-09-02-microfoon_podcast_950pix

 

Meer nieuws: