Annemiek van Deursen

Mensen krijgen weer grip op hun geld en op hun leven.

De Werken Van

Mensen krijgen weer grip op hun geld en op hun leven

donderdag 2/8/2018

We consumeren met z’n allen wat af. Maar het kan ook een tandje minder. Noodgedwongen, omdat je het niet meer kunt betalen. Maar ook uit overtuiging, omdat consuminderen beter en duurzamer is. Het bracht Annemiek van Deursen uit het Limburgse Landgraaf ertoe om twee Consuminderhuizen op te zetten.

In Landgraaf is het huis al enkele jaren een succes. In het naburige Heerlen is in een voormalig wijkgebouw onlangs de tweede vestiging geopend. “We helpen mensen die om welke reden ook in een sociaal – en daardoor vaak ook financieel – isolement terecht zijn gekomen,” zegt Van Deursen. “Het doel is om ze weer grip te laten krijgen op hun geld en daardoor ook op hun leven.”

Bezoekers met een smalle of lege beurs kunnen in de Consuminderhuizen terecht voor tweedehands kleding, huisraad en als het moet ook voedselpakketten, die ‘broodlijn’ wordt genoemd. Elke middag staan er vrijwilligers klaar om ze uit te delen. “Ik ken de mensen die hier komen en ook hun achtergrond,” zegt Van Deurzen, voormalig hoofd huishouding in een bejaardenhuis. “Ik weet zelfs wat ze lekker vinden. En of ik iets extra’s in hun pakket moet stoppen.”

Dit is deel 1 in een reeks van 5. Deze serie ‘Consuminderhuizen Landgraaf en Heerlen’ kwam tot stand in samenwerking met het Bisdom Roermond. Foto’s: Ramon Mangold.

 

Meer van:

Het is fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen

Lees verder

Blij zijn met kleine dingen brengt geluk

Lees verder

Ik moest met mijn gezin met 40 euro rondkomen

Lees verder

Ik help hier met plezier. Voor wat hoort wat

Lees verder

Het is belangrijk om iets van mezelf te geven

Lees verder

We ‘bemoeien’ ons met de vrije tijd van jongeren

Lees verder

Er wordt geen onderscheid gemaakt. Dat vind ik heel belangrijk

Lees verder

Vanuit mijn geloof is het belangrijk om mensen te helpen

Lees verder