“We geloven dat het leven een geschenk is, dat het geschapen is door God en dat de natuur niet ons eigendom is, maar ons is toevertrouwd.”
MENU
“We geloven dat het leven een geschenk is, dat het geschapen is door God en dat de natuur niet ons eigendom is, maar ons is toevertrouwd.”
Van 19 tot 21 november nam vanuit Nederland een groep van ongeveer twintig vooral jonge mensen deel aan een internationaal congres over ‘de economie van Franciscus’. Onder hen Martijn Erkens en Klaas van Meerten.
Van 19 tot en met 21 november vindt een internationaal congres plaats over ‘de economie van Franciscus’. Deelnemers Martijn Erkens en Klaas van Meerten blikken vooruit op bijeenkomst die eerst plaats zou vinden in Assisi, maar nu online doorgaat.
“Menselijk ingrijpen kan desastreus uitpakken voor natuur, maar ook herstellen en opbouwen.” Diaken Wilfred van Nunen vertelt over zijn liefde voor de natuur vanuit zijn geloof in God. Als kind wilde hij boer worden, later bioloog, maar hij ging theologie studeren en werd diaken.
“Het is een beetje een paradox,” vertelt broeder Malachias. Want hoewel de monniken zelf al eeuwenlang vegetariër zijn, houden ze wel varkens voor de slacht.
“Een broze wereld, door God aan de zorg van de mens toevertrouwd, doet een beroep op ons om onze capaciteiten op intelligente wijze te oriënteren, uit te oefenen en te begrenzen.”
De St. Paulus’ Bekering kerk is de eerste Groene Kerk in Capelle aan den IJssel.
Gelovigen moeten zorg hebben voor het behoud van de schepping, benadrukt paus Franciscus. Hoe zit het met de verhouding tussen de geschapen mens en God de Schepper?
Vijf jaar na de publicatie wil de Kerk er met een speciaal Laudato si’-jaar meer handen en voeten aan geven. Maar vanwaar ook al weer die speciale opdracht voor gelovigen?
Vijf jaar geleden verscheen de encycliek Laudato si’, waarin paus Franciscus schrijft over de zorg voor de schepping als ons gemeenschappelijk huis.
In deze podcast vertelt Krijn Pansters van het Franciscaans Studiecentrum over duurzaamheid en de morele bekering die volgens hem nodig is om duurzaamheid duurzaam te maken.
“Elke daad die je doet is een gelovige daad. Elke daad die iets toevoegt aan die beweging naar een betere wereld, naar een wereld die toekomst heeft, heeft zin.”