Nieuwe klimaatbrief paus Franciscus

door: Redactie

04 oktober 2023

foto door: Cassie Matias via Unsplash

Nieuwe klimaatbrief paus Franciscus

Op de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi (4 oktober) publiceerde paus Franciscus Laudate Deum (Prijs God). De apostolische exhortatie (pauselijke brief) is een vervolg op de encycliek Laudato si’ (Geprezen zijt Gij) van de paus uit 2015. Paus Franciscus schrijft dat allerlei gebeurtenissen in de wereld rondom klimaat en sociale gerechtigheid, vragen om verheldering en aanvulling van Laudato si’.

De paus schrijft in Laudate Deum dat de situatie nog urgenter is dan acht jaar geleden toen hij met zijn ‘groene’ encycliek kwam, waarin het niet alleen om klimaatverandering gaat, maar vooral over de consequenties die dit heeft voor kwetsbare en arme mensen die er wereldwijd door getroffen worden.

“Het is onbetwistbaar dat de impact van klimaatverandering het leven en de families van veel mensen in toenemende mate zal schaden. We zullen de gevolgen voelen op het gebied van gezondheidszorg, werkgelegenheidsbronnen, toegang tot hulpbronnen, huisvesting, gedwongen migratie, enzovoort. Dit is een wereldwijde sociale kwestie die nauw verbonden is met de waardigheid van het menselijk leven”, aldus de paus.

“‘Prijs God’ is de titel van deze brief want als mensen beweren Gods plaats in te nemen worden ze hun eigen ergste vijand”, schrijft de paus (LD 73). “We hebben indrukwekkende en ontzagwekkende technologische vooruitgang geboekt en we hebben ons niet gerealiseerd dat we tegelijkertijd zeer gevaarlijke wezens zijn geworden, in staat om het leven van vele wezens en ons eigen voortbestaan te bedreigen” (LD 28).

“God is de Schepper en eigenaar van deze wereld.”

De paus herinnert katholieke gelovigen en ook broeders en zusters van andere religies aan de drijfveren die voortkomen uit hun geloof: “Omdat we weten dat authentiek geloof niet alleen kracht geeft aan het menselijk hart, maar ook het leven verandert, onze doelen verandert en licht werpt op onze relatie met anderen en met de schepping als geheel” (LD 61).

In een reactie op rkkerk.nl zegt bisschop De Korte als bisschopreferent voor Kerk en Samenleving: “Paus Franciscus doet een hartstochtelijke oproep aan de wereldgemeenschap om gezamenlijk vaart te maken en de klimaatcrisis versneld aan te pakken. De paus spreekt als geestelijk en moreel leider. In de titel van zijn exhortatie: Laudate Deum/Prijs God komt dat tot uitdrukking. Want de mens die de plaats van God wil innemen wordt de ergste vijand van zichzelf (LD 73). God is de Schepper en eigenaar van deze wereld.”

“Wij staan voor de opgave om op mondiaal niveau samen te werken en het algemeen belang en de toekomst van onze kinderen als uitgangspunten te nemen. Internationale afspraken moeten beter worden gecontroleerd. Het ontbreken van sanctiemechanismen toont de zwakheid van de huidige internationale politiek. De paus hoopt dat de komende klimaatconferentie van Dubai een positieve doorbraak kan bewerkstelligen (LD 54).”

Derek Oyen via Unsplash

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven