Zaligspreking over verdriet en troost

door: Redactie

13 februari 2020

illustratie door: Lidy de Koning

Zaligspreking over verdriet en troost

Liefhebben met tranen. Daarover ging de catechese van paus Franciscus op woensdag 12 februari in Rome. De paus sprak tijdens zijn wekelijkse audiëntie over de tweede zaligspreking uit het evangelie volgens Matteüs: “Zalig de treurenden, want zij zullen getroost worden” (Matteüs 5, 4).

Het gaat bij deze zaligspreking om “een innerlijk verdriet” dat een relatie opent met God en met de naaste, vertelde de paus. Hij gaf aan dat het in de Bijbel dan enerzijds kan gaan over de dood of het lijden van iemand. Anderzijds kan het gaan om de eigen zonde, “als het hart bloedt vanwege wat het God en de naaste heeft aangedaan.”

Bij verdriet over je eigen zonden wees de paus op een belangrijk onderscheid: “Er zijn degenen die boos worden, omdat ze iets verkeerd hebben gedaan. Maar dat is trots. En er zijn er die huilen vanwege de schade die ze hebben aangericht, vanwege het goede dat ze hebben nagelaten, vanwege het verraad aan de relatie met God.”

Het laatste is het verdriet van onvoldoende lief te hebben gehad. Paus Franciscus: “Je huilt, omdat je niet beantwoordt aan de liefde van de Heer, die zoveel van ons houdt. Die gedachte maakt bedroefd vanwege het goede dat je hebt nagelaten. Dat is de ervaring van zonde.”

Het onder ogen komen van je eigen fouten “is ingewikkeld, maar van levensbelang.” De paus wees op de tranen van de heilige apostel Petrus. Die “weende bitter”, nadat de haan driemaal had gekraaid (Matteüs 26, 75) en hij begreep dat het precies was zoals Jezus had gezegd: hij had Jezus verloochend. Paus Franciscus stelde hem als voorbeeld tegenover Judas: “Petrus’ tranen leidden hem naar een nieuwe en betere liefde.”

Paus Franciscus sprak over het aanvaarden dat pijn verbonden is met liefde. En hij benadrukte dat God altijd vergeeft. “God vergeeft altijd. Dat mogen we niet vergeten. Zelfs de meest vreselijke zonden. Het probleem ligt bij ons die het moe worden om telkens weer vergeving te vragen. We sluiten ons op in onszelf en vragen geen vergeving meer. Dat is het probleem.”

“Als we beseffen ‘niet naar onze schulden behandelt Hij ons, niet naar onze zonden maakt Hij het met ons’ (Psalm 103, 10), leven we in barmhartigheid en in mededogen, en dan ontstaat de liefde in ons.”

“Bedroefd vanwege het goede dat je hebt nagelaten. Dat is de ervaring van zonde.”

Katholiekleven.nl maakte bij elk van de zaligsprekingen een ansichtkaart. Vanwege deze catechesereeks van paus Franciscus komen de afbeeldingen van de kaarten online beschikbaar. De paus gaf de zaligsprekingen al eerder een belangrijke plek toen hij schreef over de roeping tot heiligheid in het dagelijks leven (encycliek ‘Gaudete et exsultate’, 2018).

Dit zeggen de zaligsprekingen over heiligheid. Heiligheid in je dagelijks leven is:

  • Arm zijn in het hart
  • Reageren met nederige zachtmoedigheid
  • Weten te huilen met de ander
  • Hongerig en dorstig de gerechtigheid zoeken
  • Kijken en handelen met barmhartigheid
  • Een hart vrij houden van alles wat de liefde bezoedelt
  • Vrede stichten rondom ons
  • Iedere dag de weg van het evangelie aanvaarden, ook al levert dat problemen op

Alle afbeeldingen komen op katholiekleven.nl/voor-parochies.

De zaligsprekingen komen voor in het evangelie van Matteüs en in het evangelie volgens Lucas.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven