“Zalig die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid”

door: Redactie

21 maart 2020

illustratie door: Lidy de Koning

“Zalig die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid”

Tijdens zijn catechese op 11 maart sprak paus Franciscus over de vierde zaligspreking (Matteüs 5, 6). Vanwege het coronavirus werd de catechese uitgezonden van de bibliotheek in het Apostolisch Paleis.

De paus houdt momenteel een reeks catecheses, waarin alle acht zaligsprekingen aan bod komen. Paus Franciscus legde in deze catechese uit dat iedereen naar het goede verlangt. Hij zei dat zelfs de meest corrupte mensen deze dorst naar God hebben, een verlangen dat door Gods liefde kan worden geblust.

De paus benadrukte verder dat Jezus niet alleen spreekt over honger en dorst naar persoonlijke en sociale rechtvaardigheid, “Jezus wijst ook op een dieper verlangen naar gerechtigheid in de ogen van God. Psalm 63 drukt deze dorst als volgt uit: ‘O God, U bent mijn God, ik verlang naar U; mijn hart dorst naar U’.”

De heilige Augustinus zegt iets vergelijkbaars als hij schrijft dat “ons hart onrustig blijft totdat het rust vindt in U.” Volgens paus Franciscus ligt dit verlangen in elk menselijk hart. “Het vindt zijn vervulling in Christus, die ons door het paasmysterie heeft verzoend met de Vader en ons roept om met iedereen het goede nieuws van onze rechtvaardiging te delen. De zaligspreking belooft ons dat door gerechtigheid in deze hoogste zin te bevorderen, we echte voldoening zullen vinden, want onze dorst naar rechtvaardigheid zal worden gelest door de liefde die God uitstort op zijn kinderen.”

Foto: Servizio Fotografico – L’Osservatore Romano

Katholiekleven.nl maakte bij elk van de zaligsprekingen een ansichtkaart. Vanwege deze catechesereeks van paus Franciscus komen de afbeeldingen van de kaarten online beschikbaar. De paus gaf de zaligsprekingen al eerder een belangrijke plek toen hij schreef over de roeping tot heiligheid in het dagelijks leven (encycliek ‘Gaudete et exsultate’, 2018).

Dit zeggen de zaligsprekingen over heiligheid. Heiligheid in je dagelijks leven is:

  • Arm zijn in het hart
  • Reageren met nederige zachtmoedigheid
  • Weten te huilen met de ander
  • Hongerig en dorstig de gerechtigheid zoeken
  • Kijken en handelen met barmhartigheid
  • Een hart vrij houden van alles wat de liefde bezoedelt
  • Vrede stichten rondom ons
  • Iedere dag de weg van het evangelie aanvaarden, ook al levert dat problemen op

Alle afbeeldingen komen op katholiekleven.nl/voor-parochies.

De zaligsprekingen komen voor in het evangelie van Matteüs en in het evangelie volgens Lucas.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven