Paus sluit catechesereeks over de zaligsprekingen af

door: Redactie

08 mei 2020

illustratie door: Lidy de Koning

Paus sluit catechesereeks over de zaligsprekingen af

“Zalig die vervolgd worden om de gerechtigheid, want hun behoort het Rijk der hemelen” (Matteüs 5, 10). Over deze zaligspreking sprak paus Franciscus tijdens zijn catechese op woensdag 29 april. Het was de laatste catechese over de zaligsprekingen die de paus uitspreekt via een livestream vanuit het Vaticaan. De paus gaf aan dat het geluk in deze zaligspreking hetzelfde is als in de eerste zaligspreking (“Zalig de armen van geest”), namelijk het Rijk der hemelen.

“De weg van de zaligsprekingen is een weg van Pasen, die leidt van een leven volgens de wereld naar een leven volgens God”, zei de paus. De paus sprak over de wereld “met zijn idolen, compromissen en prioriteiten” en al te menselijke “zondige structuren” die niet anders kunnen dan de waarden van het evangelie afwijzen, zoals armoede, mildheid, zuiverheid.

De wereld krijgt een gevoel van ongemak als ze ziet hoe mensen leven volgens de zaligsprekingen. En dat roept een reactie op: ofwel om ervoor open te staan, ofwel om het af te wijzen. Dat laatst toont het “drama van de vervolging”, zei de paus. De paus sprak met droefheid over de voortgaande christenvervolging, die zelfs groter is dan in de eerste eeuwen van het christendom. “We moeten hopen en bidden dat de beproeving zo snel mogelijk tot een einde komt,” zei hij. Paus Franciscus spoorde christenen aan om hun verbondenheid met hun medegelovigen in de vervolging tot uitdrukking te brengen. “Zij zijn de bloedende leden van het lichaam van Christus, dat de Kerk is.”

Leven volgens de zaligsprekingen maakt je vrij, zei de paus, omdat het je bevrijdt van het “onderworpen zijn aan succes, ijdelheid en wereldse compromissen.” Daar niet in meegaan vanwege Christus maakt gelukkig en gezegend, omdat het iets geeft “dat waardevoller is dan de hele wereld.”

De paus waarschuwde echter dat deze laatste zaligspreking niet moet leiden tot zelfmedelijden of een slachtofferrol. Geminacht worden is niet per se hetzelfde als vervolging. Soms zijn we zelf de schuld, zei de paus, omdat “we de smaak van Christus en het evangelie zijn kwijtgeraakt.” Hij wees op het voorbeeld van de heilige apostel Paulus, die terwijl hij dacht rechtvaardig te zijn in werkelijkheid een vervolger was. Pas toen hij tot dat besef was gekomen, bekeerde hij zich en werd “een man van liefde die blijmoedig onderging wat hij moest lijden.”

“De zaligsprekingen maken ongemakkelijk en roepen een reactie op.”

Katholiekleven.nl maakte bij elk van de zaligsprekingen een ansichtkaart. Vanwege deze catechesereeks van paus Franciscus komen de afbeeldingen van de kaarten online beschikbaar. De paus gaf de zaligsprekingen al eerder een belangrijke plek toen hij schreef over de roeping tot heiligheid in het dagelijks leven (encycliek ‘Gaudete et exsultate’, 2018).

Dit zeggen de zaligsprekingen over heiligheid. Heiligheid in je dagelijks leven is:

  • Arm zijn in het hart
  • Reageren met nederige zachtmoedigheid
  • Weten te huilen met de ander
  • Hongerig en dorstig de gerechtigheid zoeken
  • Kijken en handelen met barmhartigheid
  • Een hart vrij houden van alles wat de liefde bezoedelt
  • Vrede stichten rondom ons
  • Iedere dag de weg van het evangelie aanvaarden, ook al levert dat problemen op

Alle afbeeldingen staan op katholiekleven.nl/voor-parochies.

De zaligsprekingen komen voor in het evangelie van Matteüs en in het evangelie volgens Lucas.

Foto: Servizio Fotografico – L’Osservatore Romano

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven