Paus: ‘Vrede gaat niet ten koste van anderen’

door: Redactie

18 april 2020

illustratie door: Lidy de Koning

Paus: ‘Vrede gaat niet ten koste van anderen’

“Zalig die vrede brengen, want zij zullen kinderen van God genoemd worden” (Matteüs 5, 9). Over deze zaligspreking sprak paus Franciscus tijdens zijn catechese op woensdag 15 april. Met nog één catechese over de zaligsprekingen te gaan, sprak de paus via een livestream vanuit het Vaticaan.

De paus lichtte het woord ‘vrede’ toe, omdat het “verkeerd begrepen kan worden of betekenisloos kan worden.” Enerzijds sprak de paus over het bijbelse woord ‘Shalom’, dat overvloedig leven betekent. Anderzijds sprak hij over het moderne begrip ‘sereniteit’. De paus benadrukte dat dit tweede type incompleet is, omdat spirituele groei vaak juist gebeurt als iemands innerlijke rust op een of andere manier is verstoord.

“In deze tijd van Pasen zien we hoe Jezus zijn vrede brengt, die een vrucht is van zijn dood en verrijzenis. De Heer geeft zijn vrede niet zoals de wereld dat doet, waar ‘vrede’ vaak wordt verworven ten koste van anderen. Maar de Heer geeft zijn vrede doordat hij in eigen persoon de vijandschap heeft vernietigd (cf. Efeziërs 2, 14).”

De paus legde uit wat hij bedoelde met die vrede die ten koste gaat van anderen. In onze geglobaliseerde samenleving kan de ‘vrede’ van sommigen, als economische belangen de boventoon voeren, de ‘oorlog’ van anderen betekenen. “Dit is niet de vrede van Christus,” benadrukte de paus.

Wie zijn dan de ‘vredestichters’ waar het in de zaligspreking over gaat? Paus Franciscus: “Iemand die vrede sticht, is iemand die met Gods genade Jezus navolgt en verzoening brengt door zichzelf te geven, altijd en overal. Mensen die dat doen zijn de kinderen van God die ons de weg wijzen naar waar geluk.”

“Iemand die vrede sticht, volgt Jezus na en brengt verzoening door zichzelf te geven, altijd en overal.”

Katholiekleven.nl maakte bij elk van de zaligsprekingen een ansichtkaart. Vanwege deze catechesereeks van paus Franciscus komen de afbeeldingen van de kaarten online beschikbaar. De paus gaf de zaligsprekingen al eerder een belangrijke plek toen hij schreef over de roeping tot heiligheid in het dagelijks leven (encycliek ‘Gaudete et exsultate’, 2018).

Dit zeggen de zaligsprekingen over heiligheid. Heiligheid in je dagelijks leven is:

  • Arm zijn in het hart
  • Reageren met nederige zachtmoedigheid
  • Weten te huilen met de ander
  • Hongerig en dorstig de gerechtigheid zoeken
  • Kijken en handelen met barmhartigheid
  • Een hart vrij houden van alles wat de liefde bezoedelt
  • Vrede stichten rondom ons
  • Iedere dag de weg van het evangelie aanvaarden, ook al levert dat problemen op

Alle afbeeldingen komen op katholiekleven.nl/voor-parochies.

De zaligsprekingen komen voor in het evangelie van Matteüs en in het evangelie volgens Lucas.

Foto: Servizio Fotografico – L’Osservatore Romano

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven