“Dit is het geheim van barmhartigheid”

door: Redactie

21 maart 2020

illustratie door: Lidy de Koning

“Dit is het geheim van barmhartigheid”

Vanwege het coronavirus kwam opnieuw op 18 maart de algemene audiëntie van paus Franciscus met catechese over de zaligsprekingen vanuit de bibliotheek in het Apostolisch Paleis. Dit keer stond de vijfde zaligspreking centraal (Matteüs 5, 7), met barmhartigheid als thema.

Paus Franciscus: “Iedereen moet de noodzaak om te vergeven, de behoefte aan vergeving en de behoefte aan geduld onthouden. Dit is het geheim van barmhartigheid: door te vergeven wordt iemand vergeven.” Hij vroeg christenen om zich toe te vertrouwen aan de heilige Jozef, wiens Hoogfeest op 19 maart wordt gevierd.

Dit is de enige zaligspreking waar oorzaak en gevolg samenvallen, aldus de paus. “Deze wederkerige aard van barmhartigheid is niet alleen hier te zien, maar overal waar we Gods genadige liefde tegenkomen, want er is een onafscheidelijk verband tussen aangeboden barmhartigheid en ontvangen barmhartigheid. In het evangelie van Matteüs lezen we: ‘Vergeef ons onze schulden zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren’.”

Paus Franciscus: “Zowel de zaligspreking als het Onze Vader helpen ons beseffen dat we schulden hebben aan God en aan anderen. We hebben voortdurend vergeving nodig vanwege onze mislukkingen en zonde. Het herkennen van onze behoeftigheid en het zoeken en ontvangen van Gods genade, versterken op hun beurt ons om anderen te vergeven en wijzen op het geheim van barmhartigheid: het is in het vergeven dat we vergeven worden.”

“Barmhartigheid is niet één van de vele aspecten van het christelijk leven, maar is het middelpunt ervan. Laten we, terwijl we God danken voor zijn grote genadegave, ernaar streven om deze prachtige vrucht van naastenliefde met onze broeders en zusters te delen,” zo zei de paus.

“Het is in het vergeven dat we vergeven worden.”

Katholiekleven.nl maakte bij elk van de zaligsprekingen een ansichtkaart. Vanwege deze catechesereeks van paus Franciscus komen de afbeeldingen van de kaarten online beschikbaar. De paus gaf de zaligsprekingen al eerder een belangrijke plek toen hij schreef over de roeping tot heiligheid in het dagelijks leven (encycliek ‘Gaudete et exsultate’, 2018).

Dit zeggen de zaligsprekingen over heiligheid. Heiligheid in je dagelijks leven is:

  • Arm zijn in het hart
  • Reageren met nederige zachtmoedigheid
  • Weten te huilen met de ander
  • Hongerig en dorstig de gerechtigheid zoeken
  • Kijken en handelen met barmhartigheid
  • Een hart vrij houden van alles wat de liefde bezoedelt
  • Vrede stichten rondom ons
  • Iedere dag de weg van het evangelie aanvaarden, ook al levert dat problemen op

Alle afbeeldingen komen op katholiekleven.nl/voor-parochies.

De zaligsprekingen komen voor in het evangelie van Matteüs en in het evangelie volgens Lucas.

Foto: Servizio Fotografico – L’Osservatore Romano

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven