We hebben welvaart maar ten koste van wat? Geloof en economie

gast: Martijn Erkens & Klaas van Meerten

24 november 2020

podcast door: Ulrike Nagel

Van 19 tot 21 november nam vanuit Nederland een groep van ongeveer twintig vooral jonge mensen deel aan een internationaal congres over ‘de economie van Franciscus’. Onder hen Martijn Erkens en Klaas van Meerten. We spraken hen voorafgaand aan de bijeenkomst, toen ze nog niet goed wisten wat ervan te verwachten, en nu na afloop. Zijn ze inmiddels wijzer geworden wat de ‘economy of Francesco’ betekent?

Van 19 tot 21 november nam vanuit Nederland een groep van ongeveer twintig vooral jonge mensen deel aan een internationaal congres over ‘de economie van Franciscus’. Onder hen Martijn Erkens en Klaas van Meerten.

Vanuit een zaal in Nieuwkuijk in Abdij Marienkroon, waar een conferentiecentrum is gevestigd, volgden de deelnemers de lezingen vanuit Assisi, de plek van de heilige Franciscus. Martijn: “Op de eerste dag werd als aftrap eigenlijk gewoon geschetst dat er een opgave ligt door te wijzen naar hoe we met de schepping omgaan en hoe de inkomens wereldwijd ongelijk zijn verdeeld. We hebben welvaart, maar ten koste van wat?”

Verschillende sprekers passeerden de revue. Via de internetverbinding luisterden Martijn en Klaas naar inleidingen over de economie als “donut”, over “stemmen met je portemonnee” en of de coronacrisis een moment is voor een “reset”. Allebei zijn ze flink aan het nadenken gezet door de conferentie. Ze vertellen erover in deze podcast. En over hoe paus Franciscus hen via een videoboodschap aan het eind toesprak. “Zijn boodschap drukte ons met de neus op de feiten,” zegt Martijn. “De paus zei: Vergeten jullie niet de mensen voor wie we dit doen. Waarschijnlijk hebben jullie allemaal een goede opleiding, anders hadden jullie hier niet gezeten. Het zijn mooie en interessante dagen. Maar we doen dit voor de mensen aan de rand van de samenleving.”

Wat raakte hen het meest en wat gaan ze doen met wat ze hebben gehoord? Luister de podcast.

Luister ook de eerste aflevering: Nederlandse jongeren blikken vooruit op internationaal congres over geloof en economie

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven