Nederlandse jongeren blikken vooruit op internationaal congres over geloof en economie

gast: Martijn Erkens & Klaas van Meerten

19 november 2020

podcast door: Ulrike Nagel

Van 19 tot en met 21 november vindt een internationaal congres plaats over ‘de economie van Franciscus’. Het is een initiatief van paus Franciscus, met de heilige Franciscus als voorbeeld, die jongeren uitnodigt na te denken over economische vraagstukken in samenhang met zorg voor de schepping en zorg voor de armen. Martijn Erkens en Klaas van Meerten nemen deel aan de bijeenkomst, die eerst plaats zou vinden in Assisi, maar nu online doorgaat. Martijn werkt als controller en Klaas studeert theologie, na eerst een bachelor economie te hebben afgerond. Economie en geloof, wat hebben die twee met elkaar te maken?

Van 19 tot en met 21 november vindt een internationaal congres plaats over ‘de economie van Franciscus’. Deelnemers Martijn Erkens en Klaas van Meerten blikken vooruit op bijeenkomst die eerst plaats zou vinden in Assisi, maar nu online doorgaat.

“Bij economie denken we vaak aan cijfers en bedrijven,” zegt Martijn. “Aan groeien ten koste van anderen en je eigen voordeel,” vult Klaas aan. Maar beiden benadrukken dat het juist gaat over de mens, de menselijke maat en hoe je als gemeenschap je ‘huishouden’ vormgeeft. Het woord ‘economie’ komt van het Griekse oikos (huis) en nomos (regel) en betekent dus letterlijk: huishoudkunde. Dat is dus zeker iets waar je theologisch op kunt reflecteren, zegt Klaas, en waar je vanuit je geloof naar kunt kijken.

Wat wordt er tijdens het congres besproken? Waarom richt paus Franciscus zijn uitnodiging juist aan jongeren? En wat is de bedoeling ervan? Luister de podcast.

Luister ook de tweede aflevering: We hebben welvaart maar ten koste van wat? Geloof en economie

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven