Paus Franciscus vraagt om solidariteit op Werelddag van de Armen

door: Redactie

02 november 2022

foto door: Ramon Mangold

Paus Franciscus vraagt om solidariteit op Werelddag van de Armen

“Jezus is om uwentwil arm geworden” is het motto van de boodschap van paus Franciscus voor de Werelddag van de Armen (13 november). De paus roept op om na te denken over onze levensstijl en de vele vormen van armoede van deze tijd.

Het motto van de boodschap van de paus komt uit een brief van de apostel Paulus (vgl. 2 Korintiërs 8, 9). Paus Franciscus: “Met deze woorden richt de apostel Paulus zich tot de eerste christenen van Korinthe om hun inspanningen aan te moedigen tot solidaire inzet voor behoeftige broeders en zusters.”

“Bij zijn bezoek aan Jeruzalem had Paulus een ontmoeting met Petrus, Jacobus en Johannes, die hem hadden gevraagd de armen niet te vergeten. De gemeenschap van Jeruzalem bevond zich namelijk in ernstige moeilijkheden door de hongersnood die het land had getroffen. En de apostel had er onmiddellijk zorg voor gedragen om voor die armen een grote collecte te organiseren […] Na het aanvankelijke enthousiasme van de gemeente van Korinthe begon hun inzet minder te worden”, aldus de paus. Daarom brengt Paulus de collecte opnieuw onder de aandacht.

De paus wijst erop dat wereldwijd miljoenen vluchtelingen van oorlogen in het Midden-Oosten, Afrika en Oekraïne zijn opgevangen. Aan de constatering dat dat moeite kost, verbindt hij een oproep: “Gezinnen en gemeenschappen beginnen de last te voelen van een situatie die boven hun draagkracht uitstijgt. Dit is het moment om niet op te geven en opnieuw de aanvankelijke motivatie te hernieuwen.”

“Concrete hulp, maar de bedoeling van Paulus gaat verder.”

“Aan het verzoek van Paulus ligt zeker de noodzaak van concrete hulp ten grondslag, maar zijn bedoeling gaat verder”, benadrukt paus Franciscus. “Paulus nodigt ertoe uit de collecte te houden als een teken van liefde, zoals door Jezus getoond. Kortom, edelmoedigheid ten opzichte van de armen vindt haar sterkste motivatie in de keuze van de Zoon van God die zelf arm heeft willen worden.”

Paus Franciscus: “Door te herinneren aan de ‘liefdedaad’ van Jezus Christus wil Paulus bevestigen wat hijzelf heeft gepredikt, dat wil zeggen dat de ware rijkdom niet bestaat in het ophopen van ‘schatten op aarde, waar ze door mot en worm vergaan, en waar dieven inbreken om te stelen’ (Matteüs 6, 19), maar veeleer in de wederzijdse liefde die ons elkaars lasten doet dragen, zodat niemand in de steek wordt gelaten of buitengesloten.”

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven