Op 1 januari viert de Kerk Wereldvredesdag

door: Hans de Jong

22 december 2024

foto door: Humphrey Muleba via Unsplash

Op 1 januari viert de Kerk Wereldvredesdag

De paus wijst er in zijn boodschap voor Wereldvredesdag (1 januari) op dat 2025 een Jubileumjaar zal zijn. Dit Jubeljaar herinnert ons aan een oud joods gebruik, aldus de paus. Elk 49ste jaar kondigde het geluid van een ramshoorn een jaar van vergeving en vrijheid voor het hele volk aan.

In het Joodse Jubeljaar was het de bedoeling dat Gods gerechtigheid in elke aspect van het leven hersteld werd. Het blazen van de ramshoorn herinnerde het hele volk eraan dat niemand bestemd was in onderdrukking te leven. We zijn allemaal broeders en zusters van elkaar. Ook in onze dagen inspireert het Jubeljaar ons. In plaats van naar de ramshoorn moeten wij luisteren “naar de wanhopige roep om hulp die uit zoveel delen van de wereld opklinkt en die God altijd hoort”, zo schrijft de paus. Ook wij moeten protesteren en de uitbuiting van de aarde en de onderdrukking van onze naasten hekelen.

Deze onderdrukking kan gebeuren door zondige structuren, die niet enkel ontstaan uit het onrecht van sommigen maar die ook in stand blijven door een netwerk van medeplichtigheid. Iedereen moet zich in zekere zin in zekere verantwoordelijk weten voor de vernietiging van de aarde. De paus hekelt in zijn boodschap het ecologisch verval, de onmenselijke behandeling van migranten, de ongelijkheid, de verspreiden van fake news, de weigering te dialogeren en de grote sommen geld die besteed worden aan de oorlogsindustrie. Al deze ontwikkelingen bedreigen de mensheid. Volgens de paus is liefdadigheid niet genoeg, culturele en structurele veranderingen zijn geboden.

De paus gaat vervolgens in op deze culturele veranderingen. Het Heilig Jaar moet ons eraan herinneren dat de goederen van de aarde bestemd zijn voor iedereen. Zonder dankbaarheid is het onmogelijk Gods gaven te herkennen. Wanneer we, aldus paus Franciscus, “het zicht op onze relatie met God de Vader uit het oog verliezen, koesteren we ons in de illusie dat de relatie met anderen bepaald wordt door de logica van onderdrukking en uitbuiting.” We kunnen, aldus paus Franciscus, de schuldencrisis definiëren als een “mentaliteit die de schuldenaren uitbuit.”

Iedereen moet zich verantwoordelijk weten, zegt de paus.

Paus Franciscus herhaalt dat de schuld aan buitenlandse landen functioneert als een controlemiddel, waardoor rijke landen en financiële instellingen zowel de menselijke als natuurlijke hulpbronnen van arme landen uitmelken. Daarbij komt dat verschillende van deze landen ook de last van de ecologische schuld dragen die veroorzaakt wordt door de ontwikkelde landen. De financiële schuldenlast en de ecologische schuldenlast zijn dan ook twee zijden van dezelfde medaille. Concreet roept de paus de internationale gemeenschap op om in de geest van het Jubeljaar de openstaande schulden kwijt te schelden onder erkenning van de ecologische schuld die zij bij de arme landen hebben.

De culturele verandering ontstaat daar waar we erkennen dat we allen zonen en dochters van dezelfde Vader zijn. We ontdekken dan dat we elkaar nodig hebben en in het krijt staan bij elkaar. Enkel God is ons niets verschuldigd. Hij overlaadt ons met zijn genade en gaven.

In het Onze Vader vragen we God onze schulden te vergeven zoals ook wij onze schuldenaren vergeven. In de lijn met deze bede doet de paus drie voorstellen om de waardigheid van het leven van hele volkeren te herstellen en voor hen de reis van de hoop mogelijk te maken.

De paus spreekt bovendien de wens uit dat in 2025 de vrede mag opbloeien, een waarachtige vrede die uitstijgt boven de details van verdragen en menselijke compromissen. Hij besluit zijn boodschap met een gebed dat hij tegelijk met zijn nieuwjaarswensen aanbiedt.

Drie voorstellen van paus Franciscus

Deze drie punten bepleit paus Franciscus met het oog op de waardigheid van de menselijke persoon, de waardigheid van volken, om hoop te geven aan mensen wereldwijd:

  • kwijtschelding van schulden
  • bescherming van de waardigheid van ieder mensenleven van de conceptie tot de natuurlijke dood
  • een vast percentage van wat wij besteden aan wapens vrijmaken voor een wereldwijd fonds om honger uit te roeien en in arme landen educatieve projecten mogelijk te maken die duurzame ontwikkeling bevorderen en klimaatverandering bestrijden

Gebed van paus Franciscus voor vrede

Vergeef ons onze schulden, Heer,
zoals wij onze schuldenaren vergeven.
Geef ons in deze cyclus van vergeving uw vrede,
de vrede die alleen U kunt geven
aan hen die zich in hun hart laten ontwapenen,
aan hen die er in hoop kiezen de schulden van hun broeders en zusters te vergeven,
aan hen die niet bang zijn hun schuld aan U te belijden,
en aan hen die hun oren niet sluiten voor de kreet van de armen.

Foto: Humphrey Muleba via Unsplash

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven