Op 1 januari viert de Kerk Wereldvredesdag

door: Hans de Jong

29 december 2022

foto door: Servizio Fotografico Vaticano

Op 1 januari viert de Kerk Wereldvredesdag

Op 1 januari viert de Kerk Wereldvredesdag. Dit jaar staat paus Franciscus stil bij de impact van de covidpandemie en de oorlog in Oekraïne. Welke lessen kunnen we trekken voor de vrede?

De covidpandemie dompelde ons in een diepe nacht en veranderde ons leven, schrijft paus Franciscus in zijn boodschap voor Wereldvredesdag. De paus wijst op de psychologische en economische gevolgen van de coronamaatregelen. Deze brachten een algeheel gevoel van malaise te weeg. De consequenties waren vooral hard voor degenen die in de informele economie werken en tijdens de lockdown verstoken waren van hulp en ondersteuning.

De paus vraagt zich vervolgens af wat we van deze pandemie geleerd hebben. Volgens hem is de belangrijkste les dat we elkaar nodig hebben. Onze grootste schat is dat we samen mens zijn als broeders en zusters, kinderen van God. Daarom moet, aldus de paus, de mensheid samen op zoek gaan naar die waarden die de groei van deze menselijke broederschap bevorderen. We hebben ook geleerd dat ons vertrouwen op vooruitgang, technologie en globalisering buitensporig was. En de paus waarschuwt tegen individualisme.

‘Het virus van de oorlog is moeilijker te overwinnen dan het coronavirus.’

De pandemie heeft volgens paus Franciscus ook positieve effecten, zoals een terugkeer naar nederigheid, het heroverwegen van overconsumptie en een hernieuwd besef van solidariteit dat ons meer gevoelig maakt voor het lijden van anderen. De paus wijst ook op de soms heldhaftige inspanningen van hen die iedereen geholpen hebben uit deze crisis te komen. Deze crisis maakt duidelijk dat het woord “samen” een centrale plaats in ons vocabulaire verdient. De meest effectieve antwoorden op deze crisis kwamen van personen en organisaties die hun eigen belang opzij zetten en samenwerkten om de crisis te bestrijden.

Juist toen we durfden te hopen dat het ergste voorbij was, overviel een andere ramp de mensheid: de oorlog in Oekraïne. Deze treft onschuldige slachtoffers en niet enkel alleen de direct betrokkenen. De paus verwijst naar de graantekorten en de brandstofprijzen. Het virus van de oorlog is echter moeilijker te overwinnen dan het coronavirus, omdat het wortelt in het menselijk hart dat aangetast is door zonde.

Paus Franciscus roept op ons hart te laten veranderen door deze crises. Enkel door ons te laten inspireren door een altruïsme dat geworteld is in Gods oneindige en barmhartige liefde kunnen we een nieuwe wereld opbouwen en bijdragen aan de uitbreiding van zijn Koninkrijk, dat een rijk van liefde, rechtvaardigheid en vrede is.

Paus Franciscus roept op ons hart te laten veranderen door deze crises.

De Kerk viert jaarlijks de Wereldvredesdag op 1 januari. Paus Paulus VI stelde deze dag in 1967 in. Op deze dag vraagt de Kerk gebed en aandacht voor de vrede in deze wereld. Omdat vrede en rechtvaardigheid hand in hand gaan, spreekt de paus in deze boodschap vaak over ecologische en sociale vraagstukken. De boodschappen van opeenvolgende pausen voor Wereldvredesdag zijn onderdeel van de sociale leer van de Kerk. Paus Franciscus publiceerde de boodschap voor de Wereldvredesdag 2023 op 16 december 2022.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven