“Ik heb de aanwezigheid van God gevoeld”

door: Redactie

24 maart 2019

foto door: Ramon Mangold

“Ik heb de aanwezigheid van God gevoeld”

Koen van der Ham (29) werkt bij het Nederlands Forensisch Instituut. Hij nam begin dit jaar voor de vierde keer deel aan de WJD. Katholiekleven.nl sprak hem tijdens de WJD-reünie op zaterdag 16 maart.

“Het geloof in Panama wordt heel uitbundig gevierd, en dat is erg mooi. Maar tijdens de avondwake zaten we met honderdduizenden jongeren in het donker op het veld, terwijl het Allerheiligste in stilte werd uitgesteld. Je kon een speld horen vallen. Ik heb er de aanwezigheid van God gevoeld. De monstrans stond een paar honderd meter verderop, ik zag hem alleen op het scherm, maar omdat we met zijn allen aan het bidden waren, kwam hij heel dicht bij. Als ik één bijzonder moment aan moet wijzen, is dat het.

Het contrast van deze WJD met de westerse WJD’s was erg groot. Er was gastvrijheid en vrijgevigheid. Alles is voor jou, want jij bent te gast. In Australië zijn we in 2008 ook heel gastvrij ontvangen, ik heb ook nog steeds contact met het gastgezin. Maar daar was het delen van overvloed, zoals het dat bij ons zou zijn. Wat me echt verbaasd heeft in Panama is de gastvrijheid en de manier waarop we ontvangen zijn. Toen we twee à drie uur later dan gepland in Soná aankwamen, werden we als sporthelden ontvangen. Maar liefst 1.500 mensen stonden op het kerkplein voor ons een feestje te vieren en te klappen. Dat was echt een verrassing.

En het land zelf is een hele belevenis. De huizen zijn anders, laagbouw, alles is in de meest bonte kleuren geschilderd van kleine hutjes tot grote huizen met een enorme tuin. Want er is een groot verschil tussen rijk en arm.

“Jullie zijn de toekomst van de Kerk en die toekomst begint niet morgen, zei de paus, maar is nu.”

Het thema ‘Mij geschiede naar uw woord’ sprak me heel erg aan, omdat ik een bijzondere band voel met Maria. Ik was heel nieuwsgierig naar die woorden en het Magnificat, omdat het een belangrijke tekst is. De paus heeft alles in het Spaans gezegd en in de vertaling mis je ook wel de nuances soms en er is een hoop afleiding op dat moment. Ik ben dus nog dingen aan het nalezen.

Jullie zijn de toekomst van de Kerk en die toekomst begint niet morgen, zei de paus, maar is nu. Jullie moeten nu actief worden. Neem taken op je in je parochie. Dat spreekt me heel erg aan, ik wil het ook wel aannemen en doen. Ik ben al lector, maar ga ik op zoek naar andere dingen die ik kan doen. Ik kan daar wat actiever in zijn.

De WJD laten me zien, dat je niet al christen bent als je in de kerk zit, maar wel als je daarbij echt op een christelijke manier in het leven staat. Daar ligt voor mij een uitdaging. Maria heeft haar leven volledig gegeven voor God. Daarin is ze een voorbeeld voor mij.

Mijn moeder had al een band met Maria. Elke avond brandden we thuis een kaarsje bij Maria en ook als we in de kerk waren. Ik heb echt ervaren dat ik bij haar vertrouwen kan vinden en rust en dat ze me helpt. Ik kan mijn problemen bij haar neerleggen en weet dat zij ze bij God brengt. Ik ben niet alleen. Ik hoef het niet alleen op te lossen. Mijn ervaring is, dat als ik dingen bij haar neerleg, de kans van slagen heel erg hoog is. Ik heb het gevoel dat ze naar me luistert en dat ik de kracht krijg om de uitdagingen van het leven aan te kunnen.”

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven