Boodschap paus aan jongeren: ‘Kies een levensstijl die gegrond is in hoop’

door: Hans de Jong

24 november 2023

foto door: Ramon Mangold

Boodschap paus aan jongeren: ‘Kies een levensstijl die gegrond is in hoop’

Paus Franciscus roept jongeren op een baken van hoop zijn. Hij spoort hen aan “om voor een levensstijl te kiezen die gebaseerd is op de hoop.” Dit is te lezen in de boodschap van de paus voor de Wereldjongerendag op 26 november (Hoogfeest van Christus Koning).

In zijn boodschap “Laat de hoop u blij maken” (vgl. Romeinen 12, 12) adviseert paus Franciscus jongeren op om elke dag een woord van hoop te delen op de sociale media. We kunnen enkel gelukkig worden door de genade die God ons geeft met anderen te delen. “Laat me een voorbeeld geven. Op sociale media lijkt het altijd makkelijker om negatieve berichten te delen dan berichten die hoop geven. Dus mijn concrete suggestie is dit: probeer elke dag een woord van hoop met anderen te delen”, zegt de paus.

“Soms, als je ’s avonds uitgaat met je vrienden, neem je je smartphone mee en gebruik je die als zaklamp. Bij grote concerten bewegen duizenden van jullie deze moderne lichtjes op het ritme van de muziek; het is een indrukwekkend gezicht. ’s Nachts laat het licht ons de dingen op een nieuwe manier zien en zelfs in de duisternis straalt een bepaalde schoonheid. Zo is het ook met het licht van de hoop dat Christus is. Door Jezus, door zijn verrijzenis, wordt ons leven verlicht. Met Hem zien we alles in een nieuw licht.”

In de inleiding op de boodschap blikt paus Franciscus terug op de Wereldjongerendagen in Lissabon. Hij noemt deze dagen een ‘explosie’ van licht en vreugde. Op het einde van deze dag kondigde hij het vervolg aan van de intercontinentale pelgrimstocht. In 2027 trekken de jongeren naar Seoul in Korea. Maar daarvoor, in 2025, nodigt paus Franciscus de jongeren uit voor het Heilig Jaar, waar zij ook “pelgrims van hoop” zullen zijn. Ook jongeren in Nederland zijn daarvoor uitgenodigd.

“Pelgrims van hoop” is het motto voor het Heilig Jaar 2025. De paus vertaalt dit in zijn boodschap voor de Wereldjongerendagen naar de jongeren. Samen met hen wil hij het pad van hoop bewandelen. In de aanloop naar het Heilig Jaar worden daarbij nu de woorden van Paulus overwogen: Laat de hoop u blij maken.

“We leven in een tijd waarin hoop voor veel mensen afwezig lijkt.”

De vreugde van de hoop waarover Paulus spreekt, is de vrucht van het paasmysterie van Christus. Ze is het gevolg van een ontmoeting met de Heer.

De jeugd is in een mensenleven een periode van hoop. “We leven echter in een tijd waarin hoop voor veel mensen, ook jongeren, afwezig lijkt. Helaas zijn veel van jullie leeftijdgenoten die oorlogen, gewelddadige conflicten, pesterijen en andere vormen van ontbering meemaken, in de greep van wanhoop, angst en depressie. Ze voelen zich alsof ze in een donkere gevangenis zitten, waar het licht van de zon niet te zien is. Een dramatische uiting hiervan is het hoge zelfmoordcijfer onder jongeren in verschillende landen”, aldus de paus.

Hoe kunnen we in zulke situaties de vreugde en hoop ervaren waarover de heilige Paulus spreekt? Het risico bestaat dat we in plaats daarvan ten prooi vallen aan wanhoop en denken dat het zinloos is om goed te doen, omdat het door niemand gewaardeerd of erkend zou worden. We kunnen tegen onszelf zeggen, met Job: "Waar is dan mijn hoop? Wie zal mijn hoop zien?" (Job 17, 15).

Maar de paus benadrukt dat wij in zulke situaties een deel van Gods antwoord kunnen zijn en hij verwijst hiervoor onder meer naar het leven van verschillende heiligen als Maximiliaan Kolbe, de heilige Josephine Bakhita en de zalige Józef en Wiktoria Ulma en hun zeven zonen.

“Hoop wordt gevoed door gebed. Gebed bewaart en vernieuwt hoop.”

De hoop is het zout van ons dagelijks leven. “In de christelijke traditie van het Paastriduüm is Stille Zaterdag de dag van de hoop. Het ligt tussen Goede Vrijdag en Paaszondag en is een soort niemandsland tussen de wanhoop van de discipelen en hun vreugde op Paasmorgen. Het is de plaats waar hoop geboren wordt. Op Stille Zaterdag herdenkt de Kerk in stilte Christus’ nederdaling ter helle”, aldus de paus. “God kijkt niet gewoon met medelijden toe naar onze doodservaringen of roept ons van verre toe; hij treedt binnen in onze momenten dat we door een hel gaan als een licht dat schijnt in de duisternis en deze overwint (vgl. Johannes 1, 5).”

Het was de hoop van Maria, die standvastig onder het kruis bleef staan. “Zij wankelde nooit in haar zekerheid van de verrijzenis die haar Zoon had verkondigd. Zij vulde de stilte van Stille Zaterdag met liefdevolle en hoopvolle verwachting en verschafte de leerlingen de zekerheid dat Jezus de dood zou overwinnen en dat het kwaad niet het laatste woord zou hebben”, schrijft de paus.

Volgens paus Franciscus is de christelijke hoop geen gemakkelijk optimisme of een ontkenning van zorgen en de dood, maar de zekerheid, geworteld in het geloof, dat God ons nooit verlaat.

Het gebed is nodig om onze hoop te voeden. Paus Franciscus benadrukt daarom het belang van het blijven bidden. “Nadat de vlam van hoop in ons is ontstoken, kunnen er momenten zijn waarop deze dreigt te doven door de zorgen, angsten en druk van het dagelijks leven. Een vlam heeft zuurstof nodig om te blijven branden en uit te groeien tot een groot vreugdevuur van hoop. De zachte bries van de Heilige Geest voedt onze hoop”, schrijft hij. “Hoop wordt gevoed door gebed. Gebed bewaart en vernieuwt hoop.”

Jaarlijks viert de Kerk de Wereldjongerendag in bisdommen wereldwijd. Sinds 2021 vindt deze plaats op het Hoogfeest van Christus Koning, de laatste zondag van het kerkelijk jaar.

Foto: Ramon Mangold

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven