Wat betekent Maria voor jou? Nieuwe podcast

door: Redactie

02 april 2023

foto's door: Ramon Mangold

Wat betekent Maria voor jou? Nieuwe podcast

Deze zomer vinden de Wereldjongerendagen (WJD) plaats in Lissabon met als thema: Maria stond op en ging met spoed (Lucas 1, 39). Katholiekleven.nl maakt daarvoor een reeks podcasts over Maria.

In de podcast wordt aan bijzondere gasten gevraagd: Wat betekent Maria voor jou? De eerste aflevering is Tineke de Lange te gast. Zij is beleidsmedewerker voor de bisschoppenconferentie voor contacten met het Jodendom en geeft op verschillende plaatsen colleges Oude Testament en Judaïca. Tineke beantwoordt vijf vragen over Maria.

In de aanloop naar de WJD verschijnt elke maand een nieuwe aflevering van de podcast “Wat betekent Maria voor jou?” In een van de volgende afleveringen is bisschop Woorts te gast. De hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht is bisschop-referent voor de bedevaarten. Een bekend Maria bedevaartsoord in Portugal is Fatima, waar Maria in 1917 verschenen is aan drie herderskinderen.

Maria wordt bewogen door een ‘gezonde haast’, zegt paus Franciscus in zijn brief aan de jongeren voor de komende WJD. Een ongezonde haast is daarentegen oppervlakkig, zonder werkelijke toeleg op wat je doet. “Welke soort van ‘haast’ hebben jullie?” vraagt de paus. “Wanneer we geconfronteerd worden met concrete en urgente noden, moeten we zonder aarzeling handelen. Hoeveel mensen in onze wereld kijken uit naar een bezoek van iemand die is begaan met hen. Hoeveel ouderen, hoeveel zieken, hoeveel gevangenen en vluchtelingen hebben een blik van medeleven nodig, een broeder of zuster die de muren der onverschilligheid bedwingt en hen een bezoek komt brengen.”

De paus vertaalde het thema “Maria stond op en ging met spoed” al eerder naar: Sta op! De paus riep in zijn vorige boodschap voor de WJD onder meer op:

  • Sta op en verdedig sociale rechtvaardigheid, waarheid en gerechtigheid, mensenrechten, de vervolgden, de armen en kwetsbaren, zij die geen stem hebben in de samenleving, immigranten
  • Sta op en getuig van een nieuwe kijk op de schepping
  • Sta op en getuig dat mislukte levens weer kunnen worden opgebouwd
  • Sta op en getuig vreugdevol dat Christus leeft

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven