Wat betekent Maria voor jou? Vijf vragen #1

gast: Tineke de Lange

02 april 2023

podcast door: Daphne van Roosendaal

Deze zomer vinden de Wereldjongerendagen (WJD) plaats in Lissabon met als thema: Maria stond op en ging met spoed (Lucas 1, 39). In de aanloop naar de WJD gaat katholiekleven.nl in gesprek met een aantal bijzondere gasten over de vraag: Wat betekent Maria voor jou? In deze eerste aflevering is Tineke de Lange te gast. Zij is beleidsmedewerker voor de bisschoppenconferentie voor contacten met het Jodendom en geeft op verschillende plaatsen colleges Oude Testament en Judaïca.

In de aanloop naar de WJD vragen we een aantal bijzondere gasten: Wat betekent Maria voor jou? Tineke de Lange werkt voor de bisschoppenconferentie voor contacten met het Jodendom en geeft colleges Oude Testament en Judaïca.

Tineke beantwoordt vijf vragen over Maria. Wat vindt ze het mooiste Mariagebed en waarom? Wat vindt ze de mooiste bijbeltekst? Ze vertelt over vrouwen in de Bijbel uit het Oude Testament en het Nieuwe Testament en komt uiteindelijk uit bij het Magnificat (Lucas 1, 46-55). “Dat vind ik de mooiste”, zegt ze. “Omdat het een geweldig sterk gebed is, waarin maatschappelijke verhoudingen op hun kop worden gezet.”

“Het gaat niet om de sterken en de machtigen. God kiest juist voor de armen en de onaanzienlijken. Het zijn juist de mensen die bescheiden zijn en die geen stem hebben, die voor God belangrijk zijn. Dat blijft natuurlijk prachtig en actueel. Bovendien als je goed naar de tekst kijkt, zie je daarin allerlei citaten uit het Oude Testament. Zo is Maria op allerlei manieren verweven met de geschiedenis van het volk Israël en God.”

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven