Groen licht voor heiligverklaring Titus Brandsma

door: Jan Peeters

25 november 2021

foto’s door: Redactie

Groen licht voor heiligverklaring Titus Brandsma

Met de erkenning van een wonder heeft paus Franciscus op 25 november de laatste stap gezet voor de heiligverklaring van pater Titus Brandsma (1881-1942). De Nederlandse karmeliet werd in 1942 wegens zijn verzet tegen het nazisme in het concentratiekamp Dachau vermoord. Sindsdien werd hij als een heilige beschouwd.

Het nu door de paus erkende wonder betreft de medisch onverklaarbaar geachte genezing van huidkanker in een vergevorderd stadium. De genezen persoon is een Amerikaanse ordegenoot van Titus Brandsma, de karmeliet Michael Driscoll (78).

Bij hem werd in 2004 vergevorderde huidkanker vastgesteld met uitzaaiingen over zijn gehele lichaam. Hij bevond zich in stadium vier, hetgeen betekent dat er lymfeklieren en ook organen waren aangetast.

Pastoor Driscoll riep de voorspraak in van Titus Brandsma, tot wie hij een sterke devotie heeft. Dagelijks hield hij een relikwie van de Nederlandse zalige, een stukje stof van zijn habijt, tegen de zwaarst getroffen plekken op zijn hoofd met de vraag om genezing en kracht. Zijn ordegenoten, parochianen en vrienden baden met hem mee.

Hij onderging meer dan dertig soms zeer zware behandelingen, waaronder 35 dagen bestraling. Daarbij werden 84 lymfeklieren en een speekselklier verwijderd. Zijn voorhoofdshuid werd vervangen door een stuk huid van zijn dij.

Ondanks de zeer sombere vooruitzichten bleef pater Driscoll, tot verbazing van zijn omgeving, stug vertrouwen op de voorspraak van Titus Brandsma. Talloze malen waren er tegenslagen bij de behandelingen. Telkens als hij een van de artsen zorgelijk zag kijken, zei hij bij zichzelf: “Titus, daar gaan we weer.”

Twaalf jaar later, in 2016, werd hij volkomen genezen verklaard en hoefde hij niet meer op controle te komen. Dat iemand in dit stadium van uitgezaaide kanker geneest, met name de organen, is medisch onverklaarbaar. Dat was voor zijn bisdom reden om hetzelfde jaar onderzoek in te stellen en de resultaten daarvan door te sturen naar het Vaticaan.

Pater Driscoll is dankbaar, maar ook heel nuchter onder zijn genezing. Sinds bij hem huidkanker werd vastgesteld heeft hij de uitvaart geleid van zes mensen die hetzelfde hadden als hij, maar niet genazen. Wie door ziekte getroffen worden moet “zijn best doen en proberen de hoop niet te verliezen”, zei hij in een interview. “Het is geloof dat geneest. Ik geloof, en dat is belangrijk. Ik zeg tegen mensen: ‘Het gaat niet om het aanraken van dit stuk stof. Het is geloof dat redt.’ Je moet de hoop niet opgeven, maar vertrouwen hebben. Jezus zegt : ‘vraag en je zult verkrijgen.’ Daar blijf je voor bidden. Ieders gebed wordt op de een of andere manier verhoord. Dat gebeurt misschien niet altijd op de manier zoals jij wil, maar het wordt verhoord.”

Wanneer de officiële heiligverklaring zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Lees ook:


Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven