Niets is zo menselijk als heiligheid

door: Redactie

26 januari 2020

Video door: Fatima Naumann

“Niets is zo menselijk als heiligheid. Heiligheid is de mens op zijn mooist.” Dat zegt Marc Lindeijer sj. Hij is pater jezuïet en betrokken bij het onderzoek van de zogeheten bollandisten in Brussel. Dit instituut houdt zich bezig met hagiologie, het bestuderen en beschrijven van heiligenlevens. “We zijn er niet om heiligen te promoten, maar om ze te bestuderen en om datgene wat er bestaat aan ‘fake news’ over heiligen de wereld uit te helpen”, vertelt Marc Lindeijer.

“De gelovigen kiezen hun eigen heiligen. Door naar hun graf te gaan en daar te bidden. Door erover te lezen, medailles te dragen, hun voorspraak in te roepen, door hun geschriften te lezen. Dat is wat een cultus is. Dat is wat een heilige is.” Wanneer de Kerk iemand heilig verklaart, zegt ze: deze man of deze vrouw is zeker bij God in de hemel.

Heiligen bemoedigen. Ze zijn “onze vrienden in de hemel”. En er komen steeds nieuwe heiligen bij. Pater Lindeijer vertelt dat er op dit moment zo’n 5.000 à 6.000 zaken lopen: “Dat lijkt veel, maar er zijn wereldwijd een miljard katholieken en die 5.000 à 6.000 zaken zijn niet alleen van nu, maar van de afgelopen vijf eeuwen.”

“Omdat de mens verandert en de tijden veranderen, blijven er ook heiligen komen”, aldus Marc Lindeijer. “Wij kiezen ze. Maar, heel belangrijk, ze worden ons eerst en vooral gegeven door God.”

In 2018 verscheen de tekst van paus Franciscus over heiligheid in het dagelijkse leven: ‘Gaudete et exsultate’. De paus daagt ons uit om heilig te worden. Dit is de eerste in een reeks van vier video’s over heiligen.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven