VIDEO: Drie bisschoppen geven inleiding over thema’s WJD

door: Redactie

06 augustus 2023

Video's door: Claire Hartzuiker - Foto's door: Ramon Mangold

Integrale ecologie, sociale vriendschap en barmhartigheid. Deze drie thema’s vormen de basis van het inhoudelijke programma tijdens de Wereldjongerendagen in Lissabon. De bisschoppen Hendriks, Van den Hende en Mutsaerts geven inleidingen aan de Nederlandse groep jongeren en gaan met de jongeren in gesprek. De thema’s zijn aangereikt door de internationale organisatie.

De thema’s vloeien voort uit het ‘Rise Up’ programma van de Wereldjongerendagen (WJD), waarin paus Franciscus met nadruk vraagt om aandacht voor deze onderwerpen. Rise Up (‘Sta op’) slaat rechtstreeks op de Evangelietekst die gekozen is als thema van de WJD: ‘Maria stond op en ging met spoed’ (Lucas 1,39). God doet ook een appèl op ons nu om in beweging te komen.

De bisschoppen verbinden in hun inleidingen steeds vanuit de internationale organisatie aangereikte Schriftlezing met het thema dat zij voor hun rekening nemen. Na de inleidingen gaan de bisschoppen in gesprek met jongeren en vindt er verdere uitwisseling plaats in deelgroepen. De derde inleiding, over barmhartigheid, wordt gevolgd door aanbidding en de mogelijkheid het sacrament van boete en verzoening te ontvangen.

Mgr. Hendriks, bisschop van Haarlem-Amsterdam, houdt de inleiding over integrale ecologie (Laudato si’). Hij begint deze met het leven van de zalige Pier Giorgio Frassati en nodigt de jongeren uit om zich te laten raken door de menselijke nood. “Laat je ook raken door de grote problemen van de mensheid”, benadrukt hij. “Er zijn allerlei extreme dingen die gebeuren. Dan kun je je machteloos voelen, maar je kunt ook bepaalde stappen zetten en in actie komen.” De bisschop concludeert: “Probeer te onderscheiden wat goed is voor je naaste en wat God wil in jouw leven.”

Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam, spreekt over sociale vriendschap en de sociale leer van de Kerk. “Het is de vriendschap die je vanuit Christus aan anderen mag laten zien, de vriendschap die je vanuit Christus mag omzetten naar solidariteit voor de mensen die je ontmoet”, zegt de bisschop. “Sociale vriendschap heeft te maken met dienstbaarheid en verantwoordelijkheid voor de samenleving en voor je medemens vanuit je geloof, vanuit je vriendschap met Christus.”

Mgr. Mutsaerts: “Zoek niet het geluk voor jezelf, maar draag bij aan het geluk van anderen. Zo bekruipt het levensgeluk je eigen leven.” In zijn inleiding vertelt hij over de Bijbel en hoe we Gods barmhartigheid kunnen begrijpen. Eén zin maakt het helemaal duidelijk volgens de hulpbisschop van ’s-Hertogenbosch: “wat baat het je om heel de wereld te winnen, en daarbij je ziel te verliezen?” Daarom, aldus mgr. Mutsaerts: “zoek eerst het Rijk van God, dan krijg je alles wat je nodig hebt erbij.”

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven