Titus Brandsma is een grote inspiratie

door: Redactie

08 april 2022

Video door: Hugo Rikken

“Het is niet voor niets dat juist nu Titus heilig wordt verklaard. Hij heeft echt een boodschap. En ik hoop dat die gehoord wordt.” Op 15 mei zal paus Franciscus pater Titus Brandsma heilig verklaren. Hettie Berflo is zuster karmeliet. Zij vertelt over de goedheid waar Titus om bekend stond en zegt ook dat hij heel duidelijk was.

Hettie Berflo: “Als het erop aankwam, zoals in zijn houding ten opzichte van het nationaalsocialisme en de fascistische ideologie, dan wist hij van geen wijken. Terwijl hij wel schrijft in het verweerschrift dat hij voor de Duitsers moest opstellen: God zegene Nederland, God zegene Duitsland, en ik hoop dat zij ooit weer in vrede met elkaar als broederlijke volken met elkaar kunnen leven.”

Bekijk de video (tekst gaat door onder de video).

Samen met Huub Welzen, prior provinciaal van de karmelieten, vertelt ze over Titus. Het begint bij pater Titus allemaal bij zijn relatie met God, zegt Huub Welzen. “Titus verenigt in zijn persoon de weg naar binnen en naar buiten, de contemplatieve dimensie en de diaconale dimensie. Persoonlijk voel ik me daar zeer door geroerd. En ik vind hem echt een voorbeeldfiguur van wat het betekent om karmeliet te zijn.”

Hettie Berflo: “Wij leven niet in een levensbedreigende situatie, zoals Titus. Je kunt echt alleen maar hopen dat als het er werkelijk op aankomt, je dan zo kracht mag ontvangen. Want dat is natuurlijk toch bij hem gebeurd. Dat je de kracht macht ontvangen dat de je de goede weg bewandelt.”

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven