De goedheid van de heilige zuster Marie Adolphine

door: Redactielid

16 juli 2018

video door: Vincent Kok

Elk jaar herdenkt Ossendrecht de sterfdag van de heilige zuster Marie Adolphine. Zij kwam uit dit West-Brabantse dorp en werd missiezuster. Met medezusters reisde ze naar China, waar ze weeskinderen hielp. Op 9 juli 1900 werden de zusters tijdens de ‘bokseropstand’ gedood, samen met twee bisschoppen, twee paters en een broeder. Ze werden met het zwaard onthoofd, eerst de mannen daarna de vrouwen.

“Het moet geen geschiedenisverhaal zijn. Het moet meer gaan over: wat doe ik met alles wat er is gebeurd?” vertelt Johan den Ouden van de Stichting Zuster Marie Adolphine. “Hoe zuster Marie Adolphine in het leven stond, de keuzes die ze heeft gemaakt, hoe kan dat mij inspireren om bepaalde dingen te doen? Hoe kijk ik daarnaar en wat betekent dat voor nu?”

“Ze is niet zo ver van ons vandaan,” vertelt ook bisschop Liesen van Breda. De bisschop is hoofdcelebrant tijdens de eucharistieviering op zondag 8 juli en loopt mee in de processie. “Het is maar een dikke honderd jaar geleden. En het is heel dichtbij. Ze was hier. Ze liep hier door de straat. We kijken ontzettend aan tegen de veranderingen van de laatste honderd jaar. En die zijn inderdaad enorm. Maar wij mensen zijn niet zoveel veranderd. Omstandigheden waren anders en referentiekaders. Maar goedheid is goedheid. Toen en nu.”

Op 8 juli 2018 wordt voor de vierde keer in de geschiedenis sinds de jaren ’50 het openluchtspel “De verre bestemming” opgevoerd.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven