Laudato si’: leven vanuit verbondenheid

door: Redactie

12 mei 2020

Video door: Vincent Kok

Vijf jaar geleden verscheen de encycliek Laudato si’, waarin paus Franciscus schrijft over de zorg voor de schepping als ons gemeenschappelijk huis. Marjolein Tiemens-Hulscher was blij met de tekst, omdat ze er woorden in vond die ze daarvoor op die manier nog niet had. In deze video leest ze een passage voor die ze vaak gebruikt als het gaat over groen geloven. Want zo heet het bedrijf, waarmee ze zich inzet voor duurzaamheid.

De belangrijkste zin die ze vaak aanhaalt, staat in Laudato si’ nummer 11: “Soberheid en zorg zullen spontaan ontstaan, als wij ons innerlijk verbonden voelen met alles wat bestaat.” Marjolein: “Ik merk dat in de maatschappij duurzaamheid vaak vanuit de negatieve kant beleefd wordt. We zijn tegen vervuiling. We zijn tegen verspilling. We zijn tegen klimaatverandering. Daar moeten we allemaal iets tegen doen. En dan mogen we opeens een hoop niet. We mogen nog maar 100 rijden, niet meer vliegen, geen vlees meer eten. Terwijl de benadering van de paus juist positief is: als je leeft vanuit de verbondenheid met alles wat bestaat, heb je een positieve drive om duurzaam te doen. Dan ontstaat duurzaamheid spontaan.”

De paus benadrukt dat de aarde het gemeenschappelijk huis is van arm en rijk, van de mensen die nu leven en toekomstige generaties. Die verbondenheid is onderdeel van een ‘integrale ecologie’. Marjolein: “Jezus kwam op voor de armen en de kwetsbaren. Natuur is ook arm en kwetsbaar. En er is een relatie tussen hoe wij omgaan met de aarde en wat voor effect dat heeft op de armen.”

In natuurgebied Heidestein, dichtbij waar ze woont, laat ze zien dat er een wereld voor je open gaat als je goed om je heen kijkt, van het kleinste mosje naar steeds groter.

Vanwege vijf jaar Laudato si’ wordt internationaal van 16 tot 24 mei 2020 een Laudato si’-week gehouden. Marjolein Tiemens ziet dat veel kerken bezig zijn met bijvoorbeeld zonnepanelen, een moestuin en contacten met de voedselbank. Ze vertelt wat volgens haar nog een uitdaging is.


Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven