Duurzaam leven in het klooster

door: Redactie

03 oktober 2021

Video door: Bart Ruijs

“Hij is als geen ander verbonden met de schepping.” Dit zegt zuster Angela, abdis van de Clarissen in Megen over de heilige Franciscus. Op 4 oktober viert de Kerk zijn feest. Zuster Angela vertelt over de spiritualiteit van de zusters, naar het voorbeeld van Franciscus en Clara.

De abdis omschrijft het leven van de zusters als een leven in boetvaardigheid: “Bij boeten moet je denken aan wat vissers doen als ze hun netten ‘boeten’. Ze brengen gescheurde netten weer in de goede staat terug. Leven in boetvaardigheid bij Clara en Franciscus betekende dat ze wilden leven in de goede verhouding tot zichzelf, tot God, tot hun zusters en hun broeders, maar eigenlijk tot alle schepselen.”

Dat vraagt om duurzaamheid, “een beweging tegen de verspilling, uitputting, vergiftiging”. De zusters eten bijvoorbeeld geen vlees, zegt zuster Emmanuel, omdat dat zo’n grote impact heeft op het milieu. Vanuit de keuken van het klooster vertelt zij over de groenten van het seizoen, die biologisch zijn uit eigen tuin, en waarvan iedereen kan meegenieten via de spreads van “De Vegetarische Zuster”.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven