De ontdekking van Pauline Jaricot

door: Redactie

27 september 2022

Video door: Hugo Rikken

“Dat vind ik zo inspirerend aan haar ook voor vrouwen nu. Er zijn tegenwoordig natuurlijk veel meer keuzes voor vrouwen dan toen, 200 jaar geleden. Maar zij zei heel pertinent: ik ga niet trouwen, maar ik ga ook klooster niet in. Ik blijf leek.” In deze video vertelt Marianne Baijens over Pauline Jaricot (1799-1862).

Pauline Jaricot wordt gezien als de stichteres van Missio, de Pauselijke Missiewerken. Op 22 mei van dit jaar werd zij zalig verklaard. Marianne Baijens werkt bij Missio en vertelt over grote betekenis van Pauline Jaricot. “Een van haar kwaliteiten was dat ze heel goed kon organiseren. Zij richtte met de arbeidsters uit de fabrieken groepen op om te bidden voor de missie en dan wekelijks een kleine bijdrage te doen. Een ‘sou’, meer kon ook niet. Gewoon een cent om alle missies te steunen. Zij richtten groepen van tien personen op en iedere persoon was ook weer verplicht om zelf weer een groep van tien personen op te richten. Zo groeide dat en het was een groot succes.”

Bekijk de video (tekst gaat door onder de video).

“Als je je in haar verdiept, zie je dat ze haar eigen weg heeft gekozen, als vrouw en als leek”, vertelt Marianne. “Zowel in de wereld als in de Kerk, die beide gedomineerd werden en grotendeels nog worden door mannen, koos zij haar eigen weg. Ze hield vast aan haar intuïtie en inspiratie. Wat ik ook erg mooi vind aan haar is dat ze gebed en actie bij elkaar brengt. Dat heeft ze vanaf het begin gedaan. Er zijn veel goede doelen en die doen heel goed werk. Maar het specifieke van het Pauselijke Missiewerk is nou juist het gebed, waarmee we met elkaar verbonden zijn over de hele wereld, en tegelijk elkaar ondersteunen.”

  • Bekijk de video hierboven. Wil je meer weten over Missio? Ga dan naar missio.nl

Schilderij: Clemens Maria Fuchs (in opdracht van Missio Oostenrijk)

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven