Het ‘evangelie van de schepping’: Gods blijde boodschap

gast: Wilfred van Nunen

07 november 2020

podcast door: Daphne van Roosendaal

“De mens kan iets maken en breken. Menselijk ingrijpen kan desastreus uitpakken voor natuur, maar ook herstellen en opbouwen.” In deze podcast vertelt diaken Wilfred van Nunen over zijn liefde voor de natuur vanuit zijn geloof in God. Als kind wilde hij boer worden, als middelbare scholier bioloog, maar hij ging theologie studeren en werd diaken. Vijf jaar geleden verscheen Laudato si’, de ‘milieu-encycliek’ van paus Franciscus. Wilfred van Nunen pikt er een inspirerend en een belangrijk thema uit.

“Menselijk ingrijpen kan desastreus uitpakken voor natuur, maar ook herstellen en opbouwen.” Diaken Wilfred van Nunen vertelt over zijn liefde voor de natuur vanuit zijn geloof in God. Als kind wilde hij boer worden, later bioloog, maar hij ging theologie studeren en werd diaken.

“De paus schrijft in Laudato si’ over het ‘evangelie van de schepping’. We weten dat er vier evangelies zijn: Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Maar ook de schepping noemt de paus een evangelie. Met andere woorden: de schepping verkondigt Gods blijde boodschap. Ook een vogeltje, een mooie bloem, of een prachtige groep paddenstoelen in de herfst vertellen over Gods grootheid en zijn liefde voor het leven.”

“Paus Franciscus geeft aan dat de ecologische crisis te maken heeft met een verkeerd begrepen antropocentrisme. De mens kan niet naar hartenlust plukken, ploegen en roofbouw plegen omwille van zichzelf. De natuur, de schepping, is een wonderlijk en kwetsbaar iets. Als christenen hebben we vanuit ons geloof daar een verantwoordelijkheid in.”

“Bid voor het eten. En geniet.”

“Onze broederschap begint met mensen onderling, maar omvat uiteindelijk de hele schepping”, vertelt de diaken. Hoe probeert hij zelf duurzaam te leven? Hoe leeft duurzaamheid in de parochie? En hoe kan geloof ons helpen om ons leven te veranderen? “De zorgen zijn groot. De ijskappen op de polen zijn voor een groot deel gesmolten en ook de gletsjers in het Alpengebied. Je zou er moedeloos van kunnen worden. Maar geloof is hoop houden, soms hopen tegen beter weten in, dat het anders kan en dat we op weg zijn naar het Rijk van God.”

De diaken heeft twee concrete tips: bid voor het eten en geniet. “Waardeer de wereld, de natuur, de hele geschapen werkelijkheid om je heen. Heb oog voor dat ‘evangelie van de schepping’. Geniet ervan. Het is niet vanzelfsprekend dat de zon elke dag opkomt en ondergaat, dat er gewassen groeien en dieren zijn. Dat is iets heel wonderlijks en als je dat kunt zien, heb je er vanzelfsprekend respect voor.”

Diaken Wilfred van Nunen is werkzaam in de parochie Sint-Odulphus van Brabant (Best, Oirschot, Spoordonk en de Beerzen).

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven