Heiligheid en de kwaliteit van ons geloof

gast: dr. Anton ten Klooster

08 juli 2019

podcast door: Daphne van Roosendaal

“Op de weg naar heiligheid ziet paus Franciscus twee grote struikelblokken. Die zitten hem vooral dwars, omdat ze suggereren dat wijzelf controle hebben over de kwaliteit van ons geloof. Het ene is dat de ‘goede’ gelovige degene is die het ook het best kan uitleggen. Het andere is dat de ‘goede’ gelovige degene is die het meest volgens de regels leeft.” In deze podcast vertelt dr. Anton ten Klooster over ‘Gaudete et exsultate’, de tekst van paus Franciscus over de roeping tot heiligheid.

Op de weg naar heiligheid ziet paus Franciscus twee grote struikelblokken. Die zitten hem dwars, omdat ze suggereren dat wijzelf controle hebben over de kwaliteit van ons geloof. In deze podcast vertelt dr. Anton ten Klooster over ‘Gaudete et exsultate’ van paus Franciscus.

“Ik herken die twee uitdagingen ook bij mezelf,” vertelt Anton ten Klooster. “Mijn werk bestaat eruit om dingen goed uit te leggen en ik wil ook goed leven. Dan heb ik ze allebei al aan de hand. De kunst is dan om niet alles te willen controleren en ook open te zijn voor de leiding van God. Dat is voor iedereen een uitdaging, voor mij ook. De universiteit, waar ik werk, is een wetenschappelijke instelling, waar we colleges moeten verzorgen en publicaties moeten voorbereiden. Daar ben ik verantwoordelijk voor en daar moet ik ook de controle over houden. Maar ik moet er wel op letten dat mijn geluk en voldoening niet enkel in die dingen zit, in tentamens voorbereiden en targets halen.”

De paus schrijft niet alleen over uitdagingen, maar ook over de kansen. Anton: “Die kans om te groeien in heiligheid doet zich voor in alle situaties van het leven. Bijvoorbeeld als mensen treuren en een beroep op ons doen. Daardoor kunnen we groeien in heiligheid, omdat het ons dichter brengt bij onszelf, de naaste en God. Heiligheid is datgene wat ons dichter bij God brengt. Dat is wat naastenliefde doet.”

Anton ten Klooster is priester van het aartsbisdom Utrecht en universitair docent aan de TST (Tilburg School of Catholic Theology). Hij maakte studie van de zaligsprekingen, promoveerde erop en schreef er een boek over.

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven