Paus: Jongeren zijn niet de toekomst van de Kerk

Gast: Bob Wegkamp

19 april 2019

podcast door: Daphne van Roosendaal

Bob Wegkamp vertelt wat de jongeren van de Wereldjongerendagen verwachtten: ontmoeting met andere gelovigen uit alle landen. Waarom is dat belangrijk? “In Nederland ben je bijzonder als je katholiek bent. Je bent in je dorp, in je stad, in je studie, of in je werk vaak de enige. Dat is iets waar jongeren wel goed mee om kunnen gaan. Maar toch is het heel bijzonder om anderen te ontmoeten, waarbij je het gevoel hebt: ik ben niet gek, ik ben niet de enige die gelooft en het is juist heel normaal om gelovig en jong te zijn en daar mee aan de slag te zijn. Zeker in een land als Panama.”

In deze podcast blikken we met projectleider Bob Wegkamp terug op de WJD 2019 in Panama. “Eén hele duidelijke boodschap van de paus is bij veel WJD’ers blijven hangen. Hij zei: “Jullie zijn niet de toekomst van de Kerk maar het nu.”

De WJD waren een flinke investering voor de jongeren zelf, maar voor alle betrokkenen, waaronder ook fondsen en de kerkprovincie. Bob: “De Kerk zegt heel duidelijk: jongeren doen ertoe en we willen dat ze een belangrijke plek hebben in de Kerk. De WJD zijn dan een heel mooi evenement, omdat je met jongeren uit de hele wereld bij elkaar komt rond de paus. Je gaat met elkaar in gesprek, maakt de reis en doet die pelgrimstocht.”

“Ontmoeting is een heel belangrijk aspect van de WJD, doordat je zo een gedeelde ervaring hebt met elkaar. Daardoor ontstaan en verdiepen vriendschappen zich, die lang blijven en sterk gewaardeerd worden door de jongeren. Dat hebben jongeren ook echt nodig, merken we. Het is toch fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat, dat je anderen hebt waarmee je over je geloof kunt spreken, en dat je elkaar kunt opbouwen en kunt helpen. Dat is iets waar de WJD ook heel sterk in is.”

En wat was de grootste verrassing van deze WJD? Luister de podcast.

Bob Wegkamp. (Foto: Ramon Mangold)

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven