Bisschop Liesen over het Woord van God: Jezus spreekt en breekt het brood

gast: Mgr. Liesen

26 januari 2020

podcast door: Daphne van Roosendaal

In deze podcast spreken we met Mgr. Liesen van Breda over het Woord van God. “Het is Jezus die met je spreekt”, zegt de bisschop met een verwijzing naar een uitspraak van paus Franciscus: “Neem het evangelie, draag het bij je en lees het elke dag, het is Jezus die met je spreekt.” Bisschop Liesen: “Je kunt honderd keer luisteren naar iemand die spreekt óver de Bijbel, maar dat is niet hetzelfde als de Bijbel zelf lezen. Laat God toe in je leven. Luister.”

In deze podcast spreken we met Mgr. Liesen van Breda over het Woord van God. “Het is Jezus die met je spreekt”, zegt de bisschop met een verwijzing naar een uitspraak van paus Franciscus.

Op zondag 26 januari 2020 vierde de Kerk voor het eerst de Zondag van het Woord van God. De brief waarin paus Franciscus deze nieuwe zondag instelde, “Aperuit illis”, verscheen op 30 september 2019. Bij de ondertekening vermeldt de paus er expliciet bij dat het de 1600ste sterfdag is van de heilige Hieronymus. Bisschop Liesen vertelt wat deze heilige te maken heeft met het Woord van God.

“De verhalen over zijn leven zijn veelzeggend”, vertelt de bisschop. “Hij woonde in een grot, sober en eenvoudig, en legde zich toe op het doorgronden van het Woord van God. Maar hij wist heel goed dat er iets ontbrak. Hij verlangde ernaar een levend contact met Christus te hebben.” De bisschop vertelt hoe op een zekere dag dat verlangen werd vervuld. Bisschop Liesen: “Dat is het moment geweest dat zijn studie en kennis van de Schrift een nieuwe wending namen. Zijn ervaring verandert Hieronymus en dat is iets wat ook wij zoeken en willen beleven.”

In de brief waarin hij de Zondag van het Woord van God instelde, verwijst paus Franciscus naar het verhaal over de Emmausgangers (Lucas 24, 13-35). Ze zijn teleurgesteld, omdat Jezus aan het kruis is gestorven en weten nog niet dat Hij is verrezen. Hij loopt met hen op, maar ze herkennen Hem niet. Aan het eind van de dag gebruiken ze samen de maaltijd. En dan herkennen ze Jezus aan het breken van het brood en zeggen ze tot elkaar: “Brandde ons hart niet in ons, terwijl Hij onderweg met ons sprak en ons de Schriften ontsloot?”

“Het is een patroon in de omgang van Jezus met de mensen. Jezus spreekt met de mensen en dat doet hun harten branden, zeggen de Emmausgangers, en Hij breekt het brood met hen”, vertelt bisschop Liesen. Dat is ook wat gebeurt bij de viering van de eucharistie. Bisschop Liesen: “We worden gevoed met het Woord van God. En we mogen Jezus ontvangen aan de tafel van het altaar.”

Dit is aflevering twee van een tweedelige podcast met bisschop Liesen.

Afbeelding van de Emmausgangers en Jezus op een tabernakel. (Foto: katholiekleven.nl)

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven