Bisschop Liesen over de nieuwe Zondag van het Woord van God

gast: Mgr. Liesen

19 januari 2020

podcast door: Daphne van Roosendaal

“Hij maakte hun geest toegankelijk voor het begrijpen van de Schriften.” Met die woorden opent de brief van paus Franciscus, waarin hij voor de hele Kerk een nieuwe zondag instelt: de Zondag van het Woord van God. Deze wordt voortaan elk jaar gehouden. In 2020 voor het eerst, op 26 januari. We vragen bisschop Liesen waarom de paus deze zondag heeft ingesteld en wat hij ermee hoopt te bereiken. Mgr. Liesen is bisschop-referent voor de Bijbel. Hij maakte er veel studie van, heeft er vaak les over gegeven en ook in retraites die hij geeft speelt de Bijbel een grote rol.

“Hij maakte hun geest toegankelijk voor het begrijpen van de Schriften.” Zo opent de brief waarin paus Franciscus voor de hele Kerk de nieuwe Zondag van het Woord van God instelt. we spreken daarover met bisschop Liesen.

Meteen op de eerste pagina verwijst “Aperuit illis” naar het Heilig Jaar van de Barmhartigheid (2016). Daar kwam eerder al de “24 uur voor de Heer” uit voort met aanbidding en het sacrament van boete en verzoening voor Pasen. Ook leidde het Heilig Jaar tot de Werelddag van de Armen, die elke keer aan het eind van het jaar wordt gevierd. En nu dus daarbij een Zondag van het Woord van God om elk jaar te houden.

Bisschop Liesen: “De paus benadrukt dat de omgang met het Woord van God een omgang is met Jezus zelf. De titel ‘Aperuit illis’ is ontleend aan de passage waar Jezus optrekt met de Emmausgangers. Ze zijn teleurgesteld, omdat ze denken dat Jezus -in wie ze al hun hoop hebben gesteld- is gestorven. Jezus trekt dan met hen mee, maar ze herkennen Hem eerst niet. En dan staat er die prachtige zin: Hij maakte hun geest toegankelijk voor het begrijpen van de Schriften. Die ervaring van de allereerste leerlingen, die hoorden wat de Schrift werkelijk betekende, wat God deed en doet met Jezus, is een ervaring voor ons allemaal.”

“Als we luisteren naar het Woord van God, als we het lezen en horen, zijn we in de aanwezigheid van God, in de aanwezigheid van Christus die met ons spreekt”, zegt de bisschop. Daarbij is de Bijbel geen “draaiboek”, maar een gesprek dat God aangaat. “Soms is het heel duidelijk en onmiskenbaar: ga en doe evenzo. Maar soms is het ook dat we een andere houding krijgen en een bekering doormaken.”

Het is niet erg als je de Bijbel leest en het Woord van God niet meteen begrijpt, vertelt de bisschop: “Als je echt van iemand houdt, heb je de hele persoon lief. Ook de dingen die je niet meteen begrijpt horen erbij. Dat is ook zo met het Woord van God. Je leest het, je weet dat Hij je aanspreekt en je wil die ervaring sterker laten worden. Dat doen we elke zondag als we op verzoek van Jezus samenkomen: blijft dit doen om mij te gedenken. We lezen dan in de heilige Schrift en we ontvangen het sacrament van het altaar om met Hem verbonden te zijn en zo te kunnen leven. En daar mag je tijd voor nemen, het hele jaar door.”

Luister de podcast, waarin bisschop Liesen vertelt over deze nieuwe Zondag van het Woord van God.

Dit is aflevering één van een tweedelige podcast met bisschop Liesen.

Bisschop Liesen. (Foto: katholiekleven.nl)

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven