WJD-weetje: Deze heilige gaf de weekdagen hun Portugese naam

door: Hans de Jong

21 april 2023

foto via: Wikipedia

WJD-weetje: Deze heilige gaf de weekdagen hun Portugese naam

Vanwege de Wereldjongerendagen kijken we in een reeks artikelen naar Portugal en de (kerkelijke) geschiedenis van het land. Het WJD-weetje in dit artikel gaat over de dagen van de week.

De heilige Martinus van Braga (ca. 510-580) is een bekende Portugese heilige. Hij dankt zijn naam waarschijnlijk aan die andere Martinus die wij kennen als Sint Maarten: Martinus van Tours. Net als Sint Maarten kwam Martinus van Braga oorspronkelijk uit Pannonië, het huidige Hongarije. Hij maakte op jonge leeftijd een bedevaart naar het Heilig Land en besloot daar monnik te worden. Daar verwierf hij zich ook een grondige kennis van de theologie en de Griekse taal.

Daarna pas trok hij naar wat nu Portugal is, omdat hij zijn leven voort wilde zetten in een, voor die tijd, ver land, dat aan de Atlantische Oceaan lag. Daar speelde hij een belangrijke rol in het bekeren van de lokale bevolking tot het katholieke geloof. In Portugal leefde toen de Germaanse stam van de Sueven. Zij waren Arianen en geloofden dat Jezus niet gelijk was aan de Vader.

Martinus stichtte verschillende kloosters. In 550 koos men Martinus tot bisschop van Braga. Onder hem werd Braga een aartsbisdom. Martinus van Braga speelde een grote rol bij de opbouw van de Kerk in de regio. Hij was aanwezig bij de concilies van Braga van 550 en 562. Hij redigeerde de besluiten van deze concilies. Dat wil zeggen dat hij de teksten nauwkeurig nalas en hun definitieve vorm gaf. Martinus gold in zijn tijd als een geleerd man. Hij heeft verschillende werken op zijn naam staan. Uit deze werken blijkt dat hij bekend was met de Griekse filosofie. In een brief aan een collega-bisschop schreef Martinus over de bekering van niet-katholieken. Hij wees dwangbekeringen af. Geloof moest gebaseerd zijn op overtuiging.

Het is door hem gekomen dat in het Portugees de Germaanse namen van de dagen afgeschaft zijn en deze gebaseerd werden op hun namen in de liturgie. De Portugese naam van zondag is Domingo (dag van de Heer). Hij nummerde vervolgens de dagen vanaf zondag tot zaterdag. De maandag is dan de tweede dag, de dinsdag de derde en zo verder. De zaterdag is genoemd naar de joodse sabbat (sabado).

Martinus stierf in 580. Zijn graf bevindt zich in de kathedraal van Braga. De Kerk viert zijn gedachtenis op 20 maart.

Dit zijn de Portugese namen van de dagen:

  • Zondag: domingo
  • Maandag: segunda feira
  • Dinsdag: terça feira
  • Woensdag: quarta feira
  • Donderdag: quinta feira
  • Vrijdag: sexta feira
  • Zaterdag: sábado

De heilige Martinus van Braga. (Foto: Wikipedia)

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven