Op 1 juli wordt een nieuwe donorwet van kracht. Aan iedereen wordt gevraagd: wil je donor zijn of niet?
Op 11 februari 2025 viert de R.-K. Kerk voor de 33ste maal de Wereldziekendag. Dat doet ze in het Heilig Jaar 2025 waarin ze uitnodigt pelgrims van de hoop te worden. “Hoop stelt ons niet teleur” (Romeinen 5, 5), schrijft de apostel Paulus. Zij versterkt ons in tijden van beproeving.
Paus Franciscus vraagt zich in zijn boodschap voor deze Wereldziekendag af hoe deze troostende woorden lijdende mensen kunnen helpen. We realiseren ons in tijden van nood dat we Gods genade nodig hebben. Paus Franciscus denkt in deze boodschap na over de manier waarop God de lijdende mens nabij is. Hij is dichtbij ons door ontmoeting, gave en delen.
Wanneer Jezus zijn 72 leerlingen op missie zendt moeten zij de zieken de nabijheid van het Rijk Gods verkondigen. “Hij vraagt hen de zieken te laten ontdekken dat hun ziek-zijn een kans is om de Heer te ontmoeten”, aldus paus Franciscus. Wanneer we ziek zijn, voelen we onze menselijke zwakheid maar ervaren we ook de nabijheid en de barmhartigheid van God die in Jezus ons menselijk lijden deelde. “Onze ziekte biedt dan de kans voor een ontmoeting die ons verandert en geeft de ontdekking van een vaste rots waaraan we ons kunnen vasthouden te midden van de stormen van het leven”, zo schrijft de paus.
“Niets kan ons scheiden van Gods liefde.”
God is ons in ons lijden ook nabij als een gave. Lijden maakt ons ervan bewust dat de hoop van de Heer komt. Het is een gave die we moeten ontvangen en cultiveren om trouw te blijven aan de trouw van God. Ons leven vindt zijn uiteindelijke bestemming in de verrijzenis van Christus, zo benadrukt de paus in zijn boodschap. Enkel in het Paasmysterie vinden we de zekerheid dat niets ons kan scheiden van Gods liefde. De verrezen Heer gaat zo ver dat Hij met ons mee wandelt, zoals Hij eens deed met de Emmaüsgangers. Paus Franciscus: “We kunnen Hem herkennen in het breken van het brood, deze grotere werkelijkheid die onze moed en vertrouwen herstelt.”
God is ons ook nabij door het delen. Plaatsen waar geleden wordt, zijn vaak ook plekken waar gedeeld wordt en mensen elkaar wederzijds verrijken. Paus Franciscus: “Hoe vaak leren we niet te hopen als we bij een zieke aan bed zitten, of leren we door onze nabijheid bij lijdende mensen te geloven. Hoe vaak leren we geen liefde door hen die in nood zijn te helpen. We realiseren ons dat we voor elkaar ’engelen’ van hoop en boodschappers van God zijn.”
We leren de schoonheid en betekenis van deze genadevolle ontmoetingen waarderen. Paus Franciscus wijst erop dat de zieken in dit Jubeljaar een belangrijke rol vervullen. Hun reis is een teken voor iedereen. Het is een lofzang op de menselijke waardigheid en een lied van hoop.
Sinds 1993 viert de Kerk op 11 februari Wereldziekendag. Deze dag valt samen met de gedachtenis van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Maria verscheen namelijk op 11 februari 1858 in Lourdes voor de eerste keer aan Bernadette Soubirous. Lourdes werd een bedevaartplaats waar de zieke mens centraal staat. Jaarlijks publiceert de paus een boodschap voor deze dag.
- Lees de boodschap van de paus voor Wereldziekendag 2025 via rkkerk.nl
- En zie voor de boodschap ook Vatican.va

Foto: National Cancer Institute via Unsplash