Wat heeft de Zondag van het Woord van God met barmhartigheid te maken?

door: Redactie

22 januari 2020

foto’s door: Ramon Mangold

Wat heeft de Zondag van het Woord van God met barmhartigheid te maken?

Paus Franciscus stelde met de Zondag van het Woord van God een nieuwe dag in voor de wereldwijde Kerk. De zondag wordt nu voor de allereerste keer gehouden, op zondag 26 januari. Het initiatief werd al min of meer aangekondigd in het Heilig Jaar van de Barmhartigheid (2016). Wat heeft de Zondag van het Woord van God met barmhartigheid te maken?

De paus legt het uit in Aperuit illis, zijn brief waarin hij de nieuwe zondag instelt. Hij heeft het over een “uitdaging” die van de Heilige Schrift komt: de naastenliefde: “Gods Woord herinnert voortdurend aan de barmhartige liefde van de Vader, die zijn kinderen vraagt om in liefde te leven. Het leven van Jezus is de volledige en volmaakte uitdrukking van deze goddelijke liefde, die niets voor zichzelf houdt, maar zichzelf aan allen aanbiedt zonder reserves” (Aperuit illis, 13).

“In de parabel van de arme Lazarus vinden wij een kostbare aanwijzing. Wanneer Lazarus en de rijke sterven, vraagt de laatste, wanneer hij de arme in de schoot van Abraham ziet, dat die naar zijn broers wordt gezonden om hen te waarschuwen de liefde voor de naaste te beleven, om te vermijden dat ook zij dezelfde kwellingen als hij ondergaan. Het antwoord van Abraham is bijtend: ‘Zij hebben Mozes en de profeten, laten ze naar hen luisteren’ (Lucas 16, 29).”

“Naar de Heilige Schrift luisteren om de barmhartigheid in praktijk te brengen.”

“Naar de Heilige Schrift luisteren om de barmhartigheid in praktijk te brengen: dat is de grote uitdaging die aan ons leven wordt gesteld. Gods Woord is in staat onze ogen te openen om het ons mogelijk te maken uit het individualisme te komen dat leidt tot verstikking en onvruchtbaarheid, terwijl het de weg van samen delen en solidariteit wijd opent.”

Uit het Heilig Jaar van de Barmhartigheid kwam eerder al de “24 uur voor de Heer” voort met aanbidding en het sacrament van boete en verzoening voor Pasen. Ook leidde het Heilig Jaar tot de Werelddag van de Armen, die elke keer aan het eind van het jaar wordt gevierd. En nu is er dus ook een Zondag van het Woord van God om elk jaar te houden op de derde zondag van het kerkelijk jaar.

Paus Franciscus: “Een zondag van het liturgisch jaar in het bijzonder wijden aan Gods Woord maakt het vóór alles mogelijk de Kerk opnieuw de handeling van de Verrezene te laten beleven die ook voor ons de schat van zijn Woord opent, opdat wij in de wereld verkondigers van deze onuitputtelijke rijkdom kunnen zijn” (Aperuit illis, 2).

Paus Franciscus in 2016 tijdens de Wereldjongerendagen in Krakau, in het Heilig Jaar van de Barmhartigheid. (Foto: Ramon Mangold)

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven