Wandelen naar God

door: Jan Peeters

23 mei 2022

foto door: Video still

Wandelen naar God

Bij pelgrimstochten denk je al snel aan eeuwenoude routes die gelovige mensen volgden om een bijzonder doel te bereiken. Marie-Jolanda Bresser (57) nam het initiatief om een nieuwe uit te stippelen. Het doel van het Clarapad is hetzelfde als van al die andere routes: dat je uitkomt bij God.

Stel Marie-Jolanda Bresser een vraag over het Clarapad en het begint te bruisen. Ze is er helemaal vol van: van de tocht zelf, maar vooral van God en de heilige Clara, de vrouw die haar dichter bij Hem heeft gebracht en brengt.

Van jongs af aan heeft Marie-Jolanda iets gehad met de heilige Franciscus van Assisi (1182-1226). “En wie Franciscus zegt komt vanzelf Clara tegen”, vertelt ze in een uitgebreid telefoongesprek. Chiara (1193/1194-1253), zoals haar Italiaanse naam luidt, was de dochter van een edelman en net als Franciscus afkomstig uit Assisi. Als het rijke feestbeest Franciscus het roer van zijn leven radicaal omgooit en in zelfgekozen totale armoede van God en voor God gaat leven, wil zij dat ook. Waar Franciscus en zijn volgelingen de wereld intrekken en in ruil voor wat eten het evangelie verkondigen, kiest Clara voor een leven van gebed. Franciscus bouwt voor haar iets dat als klooster dient en al snel dienen zich meer vrouwen aan, onder wie Clara’s zus Agnes. En net als de franciscanen zich over Europa verspreiden, doen de clarissen dat ook.

Wat Marie-Jolanda bijzonder vindt is dat Clara weliswaar de regel van Franciscus als basis nam, maar een specifiek op vrouwen gerichte levensvorm schreef. Die is door de toenmalige paus persoonlijk goedgekeurd en geldt tot vandaag. “Ik vind het fascinerend en inspirerend dat Clara toen iets heeft neergezet dat na al die eeuwen nog steeds jonge vrouwen aanspreekt en nog vitaal overeind staat”, aldus Marie-Jolanda. Zij doelt daarmee onder meer op de clarissen in Nederland, met name het Sint Josephklooster in Megen. Dat vierde in 2021 een dubbel jubileum. Op de eerste plaats dat hun gemeenschap 550 jaar geleden in Boxtel werd gesticht en dat het klooster in Megen 300 jaar bestaat. Daar waren de zusters terecht gekomen door de woelingen van de Tachtigjarige Oorlog.

Basiliek van de heilige Clara in Assisi. (Foto: Jacob Caddy)

Marie-Jolanda is al jaren sterk met de clarissen in Megen verbonden. “Ik kom daar in een bepaalde sfeer. Zelf zeggen ze: ‘Laat ons naar de woorden van de heilige Clara niet zozeer bidden maar zelf gebed worden.’ Dat getuigt van een heel diep geloof.” Het blijkt niet zo gemakkelijk onder woorden te brengen wat dat betekent, “zelf gebed worden”. Een levendig besef van verbondenheid met God en van een voortdurende innerlijke dialoog met God lijkt het dichtst in de buurt te komen. “Daarop is het Clarapad gebaseerd”, vertelt ze. Dat je opengaat voor God en in dialoog met hem gaat.

“Zelf gebed worden gaat niet zomaar. Daar is een bepaalde cadans voor nodig, onder meer die van het vijf keer per dag samen bidden zoals de zusters doen. Eenmaal per week op zondagochtend in de kerk vieren is natuurlijk goed, maar niet voldoende.”

Marie-Jolanda is geen zweverig type dat niet helemaal met twee benen in de wereld staat. Ze heeft een eigen bedrijf waarmee ze zorgondernemers helpt bij hun ondernemerschap. Daarnaast begeleidt ze voor de GGZ mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het is juist haar hands-on instelling die haar op het idee van het Clarapad heeft gebracht. “Om met God in contact te komen moet je ruimte maken. Dat kun je doen door te pelgrimeren of een meditatieve wandeling te maken. Dan moet je ook iets meenemen, zoals een rozenkrans, een gebedstekst, om te voorkomen dat je over je dagelijkse beslommeringen blijft malen.”

“Om met God in contact te komen moet je ruimte maken.”

Dergelijke tochten, zegt Marie-Jolanda, “verduurzamen de relatie met God. Samen praten over het geloof, over het Evangelie, in de hoop dat je samen gebed wordt, voedt de verbondenheid met God”. Op pelgrimsrouteclarapad.nl is uitgebreide informatie te vinden over zowel de wandel- als fietsvariant. Een speciale app helpt de pelgrim niet alleen om zijn weg te vinden, maar ook deze te verdiepen met allerlei weetjes over het geloof en de geschiedenis daarvan.

Dat Marie-Jolanda Bresser op haar weg door het leven Clara heel nadrukkelijk tegenkwam gebeurde na het overlijden van haar zoon bij een ongeluk. Zij zocht in haar verdriet rust en troost bij de heilige Maria en bij Clara. “Als ik naar Maria ging voelde ik de pijn een tijdje niet meer”, vertelt ze. En van de heilige Clara weet ze dat zij vaak sprak over de “arme Jezus”, in de betekenis van de lijdende Jezus die zij ook als spiegel ziet. “Ik bid tot Maria en ik bid tot God. Clara geeft mij meer een praktische handleiding als ik dat zo mag noemen. Ik keek wat zij geschreven heeft over haar eigen verdriet.”

Marie-Jolanda Bresser.

Marie-Jolanda vertelt dat zij aanvankelijk “in een soort roes” leefde en besloot dat het niet goed was bij de pakken neer te zitten. “Dat zou Clara ook nooit gedaan hebben.” Eerder had ze al de Stichting Franciscus in het leven geroepen om mensen met een achterstand te helpen een plek te vinden op de arbeidsmarkt. Het werk daarvoor heeft haar geholpen iets positiefs te doen en tegelijk haar verdriet te verwerken en een plekje te geven.

Dat was mede de reden om de clarissen voor hun dubbeljubileum een cadeau te geven in de vorm van het Clarapad. Omdat ze zelf afkomstig is uit het bisdom Groningen-Leeuwarden loopt dat van de Sint Jozefkathedraal in Groningen naar het Sint Josephklooster in Megen. Maar daar houdt het niet op. Volgend jaar hoopt Marie-Jolanda de volgende etappe te kunnen presenteren waar zij samen met anderen nu de laatste hand aan legt. Dat is een route van Megen naar Taizé in Frankrijk, dat zoveel jongeren trekt. Want die zou ze zo graag haar kostbare ervaring van het geloof meegeven. Van Taizé wil ze dan naar Assisi en in de toekomst naar Rome. Het gaat om nieuw uitgezette routes, die hier en daar een oude pelgrimsroute kruisen. Met weetjes en stempelplaatsen onderweg met als doel dichter bij God te komen.

Bekijk ook deze video met beelden van het Clarapad:

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven