Paus Franciscus: themajaar over huwelijk en gezin

door: Redactie

08 januari 2021

foto door: Servizio Fotografico Vaticano

Paus Franciscus: themajaar over huwelijk en gezin

Nadat de kerk in 2020 het vijfjarig jubileum van Laudato si’ vierde, staat 2021 het teken van vijf jaar Amoris laetitia. ‘Amoris laetitia: over de liefde in het gezin’ is de apostolische exhortatie die in 2016 verscheen, na de bisschoppensynode in Rome over het gezin (oktober 2014).

Het document is, zoals gebruikelijk, genoemd naar de openingswoorden. Die zijn: “De vreugde van de liefde die men in het gezin beleeft, is ook de grote vreugde van de Kerk. Zoals de synodevaders hebben aangegeven, blijft ondanks de talrijke signalen die wijzen op een crisis van het huwelijk, ‘het verlangen naar een gezin leven, vooral onder jongeren, en motiveert dit de Kerk.’ Als antwoord op dit streven ‘is de christelijke verkondiging die het gezin betreft waarlijk een blijde boodschap’.”

Paus Franciscus maakte het themajaar bekend op 27 december, het feest van de Heilige Familie. Het jaar rond ‘Amoris laetitia’ start op 19 maart 2021 en wordt afgesloten op 26 juni 2022. Het jaar loopt daarmee deels parallel aan het Jozefjaar dat paus Franciscus eerder in december afkondigde in zijn apostolische brief Patris Corde (“Met een vaderhart”). Het Jozefjaar loopt van 8 december 2020 tot 8 december 2021.

“De christelijke verkondiging die het gezin betreft, is een blijde boodschap.”

Het Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven heeft een themawebsite gelanceerd en zal nog komen met initiatieven om gezinnen te begeleiden in het licht van hedendaagse uitdagingen. Het wil onder meer aandacht vragen voor de voorbereiding op het sacrament van het huwelijk en hoe echtparen en gezinnen de genade van het sacrament van het huwelijk in hun dagelijks leven beleven. Daarbij zal ook aandacht zijn voor mensen die zich in moeilijke gezinssituaties bevinden.

In 2016 verscheen de officiële Nederlandse vertaling van ‘Amoris laetitia’. De uitgave kan worden besteld bij het SRKK en is ook als download op de website rkkerk.nl te vinden.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven