Paus Franciscus opent paleis voor de armen

door: Redactie

19 november 2019

foto door: Servizio Fotografico - L'Osservatore Romano

Paus Franciscus opent paleis voor de armen

Paus Franciscus verrichtte op vrijdag 15 november de officiële opening van een dag- en nachtopvang voor daklozen. Het bezoek was in het kader van de vrijdagse ‘barmhartigheidsbezoeken’ van paus Franciscus en vond plaats kort voor de Werelddag van de Armen (17 november). De paus kreeg een uitgebreide rondleiding en sprak met betrokkenen en daklozen die er een plek hebben gevonden.

De nieuwe noodopvang is gevestigd in het Palazzo Migliori (‘paleis van de besten’), een historisch gebouw vlakbij het Sint Pietersplein. Het gebouw telt vier verdiepingen en is sinds de jaren dertig van de vorige eeuw eigendom van het Vaticaan. Tot voor kort woonden er vrouwelijke religieuzen, nu is het dus een ‘paleis voor de armen’.

Toen deze zusters vertrokken, vroeg paus Franciscus kardinaal Konrad Krajewski, de pauselijk aalmoezenier, om van het gebouw een plek te maken waar de daklozen en armen van Rome kunnen slapen, eten en leren. De Sant’Egidio gemeenschap heeft de dagelijkse leiding in het opvanghuis.

Kardinaal Krajewski beschreef in een toelichting hoe het paleis gebruikt gaat worden. De twee bovenste verdiepingen zijn slaapzalen waar ongeveer vijftig mannen en vrouwen kunnen slapen. Dit aantal kan uitgebreid worden wanneer door dalende temperaturen de nood hoger is. In de refter op de tweede verdieping krijgen deze gasten ontbijt en avondeten.

Vrijwilligers kunnen ook van deze keuken gebruik maken om warme maaltijden te bereiden die ’s avonds uitgedeeld worden aan daklozen die verblijven in een van de treinstations van Rome. De twee benedenverdiepingen van het paleis worden overdag gebruikt voor computerlessen. Ook is er ruimte om te lezen, voor recreatie en voor psychologische ondersteuning.

(Bron: Vatican News)

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven