Paus: “Denk aan je hart”

door: Redactie

28 juli 2019

foto door: Redactie

Paus: “Denk aan je hart”

“Denk aan je hart.” Dat zei paus Franciscus deze maand bij het Angelusgebed op het Sint Pietersplein in Rome. “Als je op straat een dakloze man ziet liggen en die voorbijgaat zonder hem te zien, of denkt: ‘hm, het is de drank, het is een alcoholist’, vraag je dan niet af of de man dronken is, maar ga bij jezelf na of je hart verhard is, of het als ijs is geworden.”

De paus sprak op zondag 14 juli over de parabel van de barmhartige Samaritaan. Dit is “een van de mooiste parabels in het evangelie” volgens Franciscus. “De parabel is paradigmatisch geworden voor het christelijke leven. Het model voor hoe een christen moet handelen.”

De parabel laat zien hoe belangrijk mededogen is. “Als je geen medelijden hebt voor een persoon in nood, als je hart niet wordt geraakt, dan is er iets mis,” waarschuwde paus Franciscus. Hij verwees naar de barmhartigheid van God, zoals in het Lucas evangelie staat: “Weest barmhartig, zoals uw Vader barmhartig is” (Lucas 6, 36). Paus Franciscus: “God, onze Vader, is barmhartig, omdat Hij compassie heeft. Hij komt naar ons toe. Hij komt naar ons met onze pijn, onze zonde, onze ondeugden en onze ellende.”

De paus bad om de hulp van Maria: “Dat zij ons mag helpen om de onlosmakelijke band beter te begrijpen tussen de liefde voor God en de concrete en ruimhartige liefde voor naaste, en vooral dat we deze liefde voor God en de naaste meer en meer leven. Dat we de genade ontvangen compassie te hebben en daarin te groeien.”

(Bron: CNA)

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven