‘Haast je niet’: paus luncht met armen

door: Redactie

19 november 2019

foto door: Servizio Fotografico - L'Osservatore Romano

‘Haast je niet’: paus luncht met armen

Ter gelegenheid van de derde Werelddag van de Armen lunchte paus Franciscus op zondag 17 november met 1.500 arme mensen en vrijwilligers. De lunch werd gehouden in de Paulus VI aula in Vaticaanstad. Op het menu stond onder meer lasagne, kip met champignons en aardappelen en fruit. Ook voor een dessert en espresso werd gezorgd. De paus sprak met de gasten, dankte hen voor hun komst en vroeg God om hen en hun gezinnen te zegenen.

Die ochtend had paus Franciscus de eucharistie gevierd in de Sint Pietersbasiliek, die grotendeels was gevuld met kansarme mensen. De paus omschreef de armen bij die gelegenheid als “de schat van de Kerk” en hield de gelovigen voor dat de armen “onze toegang tot de hemel vormen.” Ook waarschuwde hij voor wat hij de “verleiding van de haast” noemde. “Deze haast, dit alles nu willen, komt niet van God.”

We hebben volgens de paus geen tijd meer voor God of voor onze broeder en zuster die naast ons wonen. “Hoeveel ouderen, ongeborenen, gehandicapten en armen worden als waardeloos gezien? We vervolgen onze weg gehaast, zonder ons zorgen te maken dat de kloof groter wordt, dat de hebzucht van sommigen leidt tot meer armoede van vele anderen,” aldus paus Franciscus die de vraag stelde: “Help ik iemand die me niets daarvoor terug kan geven? Heb ik, als christen, tenminste één arme als vriend?”

“Heb ik, als christen, tenminste één arme als vriend?”

Paus Franciscus heeft de Werelddag van de Armen ingesteld in het verlengde van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid (2016) in zijn afsluitend schrijven ‘Misericordia et Misera’ (nr. 21). De dag wordt elk jaar gehouden op de 33e Zondag door het Jaar (de één na laatste zondag van het kerkelijk jaar) als voorbereiding op het feest van Christus, Koning van het Heelal.

(Bron: Vatican News)

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven