Duizend Nederlandse jongeren ontmoeten paus

door: Redactie

14 juni 2023

foto door: Ramon Mangold

Duizend Nederlandse jongeren ontmoeten paus

Vanuit Nederland zullen in totaal bijna duizend jongeren afreizen naar Lissabon voor de Wereldjongerendagen (WJD). In Lissabon zullen zij paus Franciscus ontmoeten. Internationaal zijn er nu ruim 400.000 jongeren aangemeld voor de WJD.

Het reisschema van paus Franciscus is begin juni bekendgemaakt. De paus reist van 1 tot en met 6 augustus naar Portugal. Hij pelgrimeert daar ook naar het bekende bedevaartsoord Fatima. Daar zal hij jongeren ontmoeten die te maken hebben met een ziekte en met hen de rozenkrans bidden.

Het is de tweede keer dat de paus Fatima aandoet. In 2017 ging hij naar dit bedevaartsoord op 12 en 13 mei vanwege het eeuwfeest van de eerste verschijningen van Maria aan de drie herderskinderen Lucia, Franceso en Jacintha. De paus bad toen speciaal voor het beëindigen van oorlogsgeweld.

Deze WJD in Lissabon zouden oorspronkelijk in 2022 plaatsvinden, maar werden uitgesteld vanwege de coronapandemie. Paus Franciscus was al eerder bij de WJD’s van 2013 (Rio de Janeiro Brazilië), 2016 (Krakau, Polen) en 2019 (Panama Stad, Panama).

Reisschema paus Franciscus

 • Woensdag 2 augustus: de paus komt aan in Portugal
  De paus heeft deze dag ontmoetingen met vertegenwoordigers van de overheid. Hij sluit de dag af met een vespers in het beroemde klooster Mosteiro dos Jeronimos.

 • Donderdag 3 augustus: welkomstceremonie
  Deze middag vindt in Lissabon de welkomstceremonie plaats in het Parque Eduardo VII.

 • Vrijdag 4 augustus: kruisweg
  De paus heeft deze dag diverse ontmoetingen, zoals een lunch met jongeren bij de apostolische nuntiatuur. Om 18.00 uur zal de paus met alle jongeren die deelnemen aan de WJD de kruisweg bidden in het Parque Eduardo VII.

 • Zaterdag 5 augustus: bezoek aan Fatima en WJD vigilie
  Deze ochtend bezoekt de paus Fatima. Om 9.30 uur zal hij daar de rozenkrans bidden met jongeren die te maken hebben met ziekte. Om 20.45 is de WJD-vigilie in Parque Tejo. De jongeren blijven deze nacht op het veld.

 • Zondag 6 augustus: heilige mis en terugreis
  Deze ochtend viert de paus met alle jongeren de mis op het terrein waar zij zich de dag ervoor hebben verzameld. ’s Middags heeft de paus nog een ontmoeting met jonge WJD-vrijwilligers. Daarna reist hij terug naar Rome.

(Bron: Vatican Media)

Deze foto en foto boven: jongeren ontmoeten de paus tijdens de WJD in Panama. (Foto’s: Ramon Mangold)

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven