‘Martelaren van Gorcum bid voor ons’

door: Redactie

07 juli 2021

Video door: Bart Ruijs

“In die turfschuur zijn die negentien mannen om het leven gebracht door verhanging”, vertelt Nel Adam over de plek in Brielle waar de Martelaren van Gorcum stierven in 1572. “Ze hadden al heel veel pijn geleden, geestelijk en lichamelijk, voordat ze op deze plek terecht kwamen.”

Nel Adam is gids op het heiligdom in Brielle. Ze laat er bijzondere plekken zien en spreekt over de band die ze heeft met de Martelaren van Gorcum. “Als ik problemen heb, leg ik ze hier neer. Dan durf ik te vragen: Martelaren van Gorcum bid voor ons.” Ze vertelt over hun lijden en sterven en hoe ze nu bij God zijn.

Ook Tomas van Driel komt graag in Brielle. “Voor mij is deze bedevaartplek echt een plek van kracht, om weer op krachten te komen. Om met die kracht weer die andere bedevaart te maken: van hier naar de mensen toe.”

“Het is een gruwelijke plek”, zegt Nel Adam. “En toch, alle mensen die hier binnenkomen zijn hier stil. Ze hebben hier vrede in hun hart en vinden het heerlijk om hier rond te lopen. Het is ook een heerlijke, rustige plek.”

De Martelaren van Gorcum stierven op 9 juli 1572. Elk jaar wordt de Nationale Bedevaart gehouden op de zaterdag het dichtst bij 9 juli. Dit jaar is dat op zaterdag 10 juli.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven