Het verdriet van religieuzen

door: Redactie

22 september 2020

Video door: Bart Ruijs

Het coronavirus en de daaropvolgende maatregelen hadden in het hele land veel gevolgen, ook voor de religieuzen. Sommige kloostergemeenschappen moesten in korte tijd afscheid nemen verschillende medezusters en -broeders. Met name in het bisdom ‘s-Hertogenbosch waren enkele coronabrandhaarden en werden diverse kloosters getroffen.

Het verdriet om het verlies werd versterkt door het feit dat het door de coronamaatregelen vaak niet mogelijk was als gemeenschap op de gebruikelijk wijze afscheid te nemen. Oversten en anderen konden hun stervende medebroeder of -zuster niet nabij zijn in deze laatste uren. Uitvaarten moesten in zeer kleine kring plaatsvinden.

Op 19 september hielden het bisdom ‘s-Hertogenbosch en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) een landelijke herdenkingsdienst. Hierin werden de namen van bijna tweehonderd overleden religieuzen voorgelezen.

De hele viering bekijken kan via de livestream van de Sint Janskathedraal

Broeder Hans van Bemmel vertelt hoe hij elke dag wel een rouwbrief, telefoontje of een mailtje kreeg dat er weer een zuster of broeder overleden was.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven