Groene Kerk met een groen kerkhof

door: Redactie

03 december 2020

Video door: Vincent Kok

“We geloven dat het leven een geschenk is, dat het geschapen is door God en dat de natuur niet ons eigendom is, maar ons is toevertrouwd.” Diaken Wilfred van Nunen werkt in de parochie Sint-Odulphus van Brabant. Daar is een werkgroep Groene Kerk actief. Samen met AnneMarie van Schoonderwalt, lid van de werkgroep, vertelt hij wat deze parochie doet en aan duurzame voornemens heeft.

Op het parochiekerkhof St. Odulphus in Best is een natuurpad aangelegd. Een stapel boomstammetjes geeft bescherming aan egeltjes die er hun winterslaap houden. Een andere stapel stammetjes vormt samen een ‘insectenhotel’. Langs het pad ligt nu overal herfstblad. “Het pad is schoon geharkt, zodat we niet uitglijden, maar verder mag het hier gewoon blijven liggen,” vertelt de diaken. “We zijn dat niet zo gewend, omdat we in een ‘aangeharkte cultuur’ leven waarin herfstbladeren ‘bladafval’ worden genoemd en overal bladblazers in de weer zijn om het op te ruimen. Maar hier mag het er zijn. Hier moet het er zelfs zijn, omdat het weer zorgt voor voedsel voor het nieuwe seizoen.”

“De natuur is er om van te genieten en om te gebruiken voor zover we het nodig hebben. Maar vooral moeten we er zo zorgzaam mee omgaan dat ook onze kinderen en kleinkinderen en al die andere toekomstige generaties dat ook kunnen.” Dat onderstreept ook AnneMarie van Schoonderwalt: “Ik hou van de schepping en alles wat daar onderdeel van uitmaakt. Wij als mensen hebben die schepping ontvangen. Ik vind het heel belangrijk dat wij daar zorgvuldig mee omgaan en dat we die koesteren.”

Op de Antoniusbegraafplaats in Best vertelt ze hoe daar regenwater wordt opgevangen in een waterreservoir. Met het water kunnen nabestaanden de planten bij de grafmonumenten begieten. Maar het hemelwater heeft nog een belangrijk voordeel, vertelt AnneMarie.

Deze video is opgenomen vanwege vijf jaar Laudato si’, de ‘milieu-encycliek’ van paus Franciscus.

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven