De Nederlandse paus

door: Redactie

09 mei 2022

Video door: Bart Ruijs

Vijfhonderd jaar geleden had Rome plotseling en tot ieders verrassing een Nederlandse paus: Adrianus VI. Een groep pelgrims bezocht de plek waar Adrianus pastoor was: Goedereede, op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee.

Hoe kwam het dat Adrianus, een buitenstaander, in 1522 paus werd gekozen? Het was niet alleen een verrassing voor hemzelf, maar ook voor degenen die hem kozen, vertelt Frank Swagemakers. Hij is een van de mensen die ervoor zorgt dat 500 jaar paus Adrianus VI niet onopgemerkt blijft. “Deze man is een voorbeeld van hoe je paus zou moeten zijn”, zegt hij. “Sober, gericht op geloof, gericht op de armen in de samenleving. Hij past, vind ik, erg goed bij onze huidige paus Franciscus. Wat doe je voor de mensen die het moeilijk hebben in deze wereld? Daarom heb ik echt bewondering voor Adrianus.”

Uiteindelijk zou Adrianus VI maar heel kort paus zijn. Nog geen twee jaar nadat hij werd gekozen, overleed hij. Pastoor Ad van der Helm is eveneens betrokken bij het initiatief “Paus Adrianus 500”. Hij vertelt over het oecumenische aspect en wijst erop dat Luther en Adrianus tijdgenoten van elkaar waren. Wat vindt hij bijzonder aan Adrianus? Bekijk de video!

Lees ook

Illustratie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niets

Wij zijn uw inschrijving aan het verwerken.

Bedankt voor uw inschrijving op onze digitale nieuwsbrief.

Er is iets mis gegaan bij het verwerken van uw inschrijving.

× Deze popup niet meer weergeven